TT-OS

Talangen hoppas på gyllene framtid

TT-OS Artikeln publicerades

Skridskotalangen Nils van der Poel, 21, siktar in sig på en OS-medalj - om fyra år. Här och nu är det en "go' känsla" som gäller. - Men att vara på semester vart fjärde år är inte min grej, säger han. Låter det motsägelsefullt? För skrinnaren från Trollhättan är det inte så.(TT)

Låter det motsägelsefullt?

För skrinnaren från Trollhättan är det inte så.

Den dubble JVM-guldmedaljören missade, på grund av sjukdom, att kvala in till OS på sin favoritdistans 10 000 meter.

Där slutade han åtta på VM i fjol som avgjordes i OS-arenan i Gangneung.

I stället togs han ut på 5 000 meter dit han kvalade in som 24:e och sista man.

– Så är jag 23:a så är det bra, men jag hoppas inte att jag placerar mig så dåligt. Om jag gör ett bra race och känner att jag får ut det jag har så är jag jättenöjd. Det är mer att vara här, ha det gött och komma hem med lite härliga erfarenheter som jag kan ta med mig in i framtiden, säger van der Poel som är 20:e på världsrankingen på 5 000 meter.

"Inte min grej"

Om fyra år kan han däremot se sig själv slåss om en medalj på dubbla distansen.

– Jag tror inte jag hade gjort en fyraårssatsning om jag inte trodde på det. Att få vara här och uppleva ett OS är jättekul en gång, men att vara på semester vart fjärde år är inte min grej, säger van der Poel där han står i solskenet utanför OS-byn och möter den svenska pressen.

Den outhärdliga kylan som plågat OS är, åtminstone under fredagens soliga timmar, borta. I stället är det mysfaktor.

Hittade gnistan

Även hos talangen som efter sina juniorframgångar tappade motivationen och slutade för tre år sedan. Men efter nio månader med bland annat fallskärmshoppning - som han fortfarande entusiastiskt utövar - hittade han gnistan igen.

Den har inte blivit mindre i Sydkorea.

– Att vara här, prata med idrottsmänniskor och få drömma lite ger mycket inspiration. Det är många vägar som bär till Rom, säger han.

Eller i Nils van der Poels fall till Peking. Där, om fyra år, tänker han slåss mot de allra bästa.