TT-Sport

Bara mästaren tror på sig själv i STCC

TT-Sport Artikeln publicerades

Tio team ställer upp i årets STCC. Inte ett enda tippar att förra årets mästare Robert Dahlgren kan försvara sin titel. Inte ens "Robbans" eget team. - Men jag vet en som tippar att jag vinner. Jag är här för att vinna, säger Robert Dahlgren.(TT)

Efter många års kamp blev Robert Dahlgren förra året mästare i STCC. Men när årets förare samlas till testdag på Ring Knutstorp är det inte många som tror på att Dahlgren ska klara det igen.

Inte ens PWR-teamets VD Daniel Haglöf vill sätta Dahlgren först.

– Jag tänker vinna mästerskapet själv. Robert blir nog tvåa, säger han kaxigt.

Och ger svar på tal. Han blev under den officiella testdagen den första föraren i det nya TCR-reglementet att köra Ring Kuntstorp under en minut. Haglöf klockades för rekordtiden 59,913 sekunder.

Dubblerar STCC och VM

Många andra pekar ut världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson, som den mest trolige vinnaren. Hälften av alla team tror på honom.

– Målsättningen är att vara med och utmana om titeln, säger han.

Han kommer att dubblera STCC och rallycross-VM då kalendrarna inte krockar i år.

– Man ska komma ihåg att det är ett av de tuffaste startfälten i STCC på många år. Så det kommer inte att bli lätt att vinna, konstaterar han.

Topp tre i tipset är alla gamla racingrävar: Fredrik Ekblom har vunnit mästerskapet tre gånger, Dahlgren en och Kristoffersson en.

Får se överraskningar

Men STCC:s styrelseordförande Hans Bååth tror att det här är året då nya namn kommer att växa fram på racinghimlen.

– Jag är övertygad om att ni kommer att få se överraskningar. Det är omöjligt att tippa segrare i år, säger han.

Bland namn som nämns som utmanare finns Philip Morin som tidigare kört tre STCC-lopp och tog en pallplats på Solvalla 2016. Ett team tippar honom som totalsegrare.

En annan som vill utmana det gamla gardet är Micke Ohlsson.

– Jag vill blanda mig i toppstriden på allvar. Jag har en vilja att ta mig till toppen, säger han.

21 bilar väntas komma till start på premiären på Ring Knutstorp den 5 maj. Om nu Albin Wärnelöv hinner få till det. Under fredagens inofficiella test körde han av och bilen blev illa tilltygad.

– Vi ska stå på startlinjen i premiären. På ett eller annat sätt, säger teamchefen Johnny Wärnelöv.