TT-Sport

Arrangörsmiss i VM-starten

TT-Sport Artikeln publicerades

Ryttar-VM i USA inleddes med en arrangörsskandal. Distansritten fick avbrytas och startas om, och ställdes senare in med hänvisning till väderförhållandena. I dressyren överraskade Juliette Ramel med personbästa.(TT)

Mitt under den första sträckan i distansritten bröts tävlingen då några av ekipagen fått fel information vid starten.

Ekipagen kallades tillbaka till arenan där hästarna fick genomgå en ny besiktning före omstarten. Ryttarna fick då starta om på sträcka två och den första ströks helt.

– Det var katastrof i starten, hästar leddes åt fel håll, alla passerade inte över startlinjen och sådana saker, säger Maria Svensson, veterinär för distanstruppen, till tidningen Ridsport.

Omständigheterna kring skandalen kommer att utredas.

De svenska ryttarna Annelie Eriksson, Elin Joelsson och Yvonne Eklund fick alla grönt ljus att starta om, men över 20 andra hästar uteslöts efter den andra veterinärkontrollen.

Inställda tävlingar

Vid klockan 18 lokal tid meddelades sedan att onsdagskvällens tävlingar i distansritt ställs in på grund av farligt höga temperaturer och hög luftfuktighet efter kraftiga regn.

Då fanns två svenska ryttare, Annelie Eriksson och Elin Joelsson, kvar i tävlingen.

– Det här var ett svårt beslut, men det fattades med hänsyn till hästarnas och idrottarnas bästa för ögonen, eftersom förhållandena under eftermiddagen efter regnet ledde till extremt höga nivåer av luftfuktighet. I kombination med de stigande temperaturerna bedömdes det osäkert att fortsätta rida, säger veterinärutskottets ordförande Thomas Timmons, enligt ryttar-VM:s sajt.

Leonard Liesens, landslagsledare för det svenska distanslaget är inte nöjd med beslutet.

– De hästar som var kvar i tävlingen var i bra skick. Det är skandal att bryta på det här sättet. Absolut ska hästarnas välmående sättas i första rummet, men det gör man inte på det här sättet. Allt det här beror på dålig planering av arrangören, säger han till tidningen Ridsport.

"Han ger alltid allt"

I lagtävlingen i dressyr, som också är individuellt kval, var Tinne Vilhelmson Silfvén först ut av svenskarna på Don Auriello och två missar gav henne 73,106 procent och en åttondeplats efter att halva startfältet ridit.

– I det stora hela kändes det bra, men jag är irriterad över felen, säger hon till SVT.

Don Auriello var aningen het och förbundskaptenen Bo Jenå uppskattade att missarna kostade två procent.

Desto bättre gick det för VM-debutanten Juliette Ramel på Buriel KH. Ekipaget fick 75,248 procent för ett näst intill felfritt program. Det innebär en andraplats av dem som tävlade under onsdagen.

– Jag är jätteglad, jag har en sådan framtidshäst. Han ställer alltid upp och ger alltid allt, säger Ramel till SVT.

– Jag kände extra press på mig eftersom det är en lagtävling och vi har ett bra lag. Då vill man göra bra ifrån sig.

Det var endast en vänsterpiruett på slutet som inte blev klockren.

– Det var en dyrbar miss, säger Ramel.

De övriga två i det svenska laget är Therese Nilshagen och Patrik Kittel. De rider i den andra halvan av startfältet under torsdagen.

Sverige tog lagbrons i EM i Göteborg förra året.