TT-Sport

Doldis Davis Cup-hjälte för Sverige: "Stolt"

TT-Sport Artikeln publicerades

Sverige är tillbaka i tennisens finrum. Davis Cup-debutanten Jonathan Mridha blev svensk hjälte då han vann den avgörande singelmatchen i playoffmötet med Schweiz. - Jag är jäkligt stolt, säger 23-åringen till TT.(TT)

23-årige Mridha, rankad 1094 i världen, vann mot Sandro Ehrat, som är rankad ännu lägre, med 3-1 i set (4-6, 6-3. 6-4, 7-6), och säkrade därmed segern på bortaplan mot Schweiz.

– Det var jäkligt kul, vinna eller försvinna. Jag är stolt över alla i laget, min insats och alla som hejade på. Det var nervöst, jag tänkte att det var viktigt att få en bra start och när jag inte fick det blev det nästan mer nervöst, säger Mridha som var borta från tennisen under första halvan av året på grund av en skada.

Lindstedt betydde mycket

Rutinerade Robert Lindstedt betydde mycket för Mridha, berättar han. Innan matchen sa dubbelspecialisten "ingen press, men du måste vinna" och det tog 23-åringen fasta på under det tuffa avgörande mötet som han lyckades vända.

– Robban kom hela tiden med bra tips och sa vad jag kunde göra i alla lägen, det var sjukt viktigt för mig när det var första gången att ha någon som är så rutinerad.

TT: Nu kan du titulera dig Davis Cup-hjälte. Hade du trott det i början av året?

– Haha, jo så blev det ju med den här matchen. Nu hoppas jag bara fortsätta den trenden. Det här är helt nytt för mig.

Kaptenen tagen

Segern med 3-2 i matcher fixades, förutom via Mridhas seger, efter att Markus Eriksson vunnit en singelmatch i fredags och dubbeln med Robert Lindstedt under lördagen.

Sverige är nu tillbaka i världsgruppen, som är den högsta divisionen i Davis Cup, nästa år. Där har Sverige inte varit sedan 2012. Det nya Davis Cup-formatet har en kvalomgång i februari och där kommer nu Sverige dessutom att vara seedat.

Davis Cup-kaptenen Johan Hedsberg är nöjd över att hans orutinerade lag, med tre debutanter, lyckades med bedriften.

– Just nu är jag lite tagen av stunden. Det här är utan tvekan en bra sak för svensk tennis. Jag hade hoppats att det skulle gå så här och är glad för spelarnas skull. Alla har verkligen stöttat varandra, säger han.

Både Sverige och Schweiz saknade sina bästa spelare. Schweiz saknade sina världsstjärnor Roger Federer och Stan Wawrinka och i Sverige tackade bröderna Elias och Mikael Ymer nej till spel.