TT-Sport

Duplantis VM-sjua - Sverige medaljlöst

TT-Sport Artikeln publicerades

Armand Duplantis hoppade 5,70 och slutade sjua i stavhoppsfinalen. Det betyder att Sverige blir utan medalj i inomhus-VM för andra gången i rad. Den 18-åriga stavhoppstalangen satte punkt för ett blågult mästerskap som har varit motigt från början till slut.(TT)

Den 18-åriga stavhoppstalangen satte punkt för ett blågult mästerskap som har varit motigt från början till slut.

Duplantis hoppade 5,70 i Birmingham, men ville mycket mer än så. Efteråt var han enormt besviken, mer än efter niondeplatsen i VM i somras.

– Ja, det skulle jag säga. I London kände jag mig inte i så bra form, men i dag kände jag verkligen att jag skulle kunna hoppa riktigt högt. Jag kunde ha gjort något runt 5,90 tror jag. Men ibland lyckas du inte och jag tror att jag har många fler mästerskap framför mig, säger han.

Jagade medalj

Det var ingen tvekan om att Armand Duplantis, som satte nytt juniorvärldsrekord i VM-genrepet, var ute efter medalj. Efter att ha rivit första försöket på 5,80 sparade svenskamerikanen de två återstående försöken till 5,85, där det blev en rivning innan han valde att spara det sista till 5,90 - där han till slut rev ut sig.

Bäst var försöket på 5,85. När Duplantis rev där låg han kvar och bankade ilsket näven i mattan.

– Jag var riktigt nära på 5,85 och det kunde ha gått vilken väg som helst. Det är tufft med en så knapp rivning, men det är stavhopp. Jag försöker att inte tänka på det.

Finalens andre svensk, Melker Svärd Jacobsson, var illa ute tidigt och klarade 5,60 i tredje försöket. Sedan tog sig skåningen också över 5,70 (i andra) och slutade nia.

– Jag är jättenöjd och det kändes jättebra hela tävlingen, det var synd att jag gjorde några slarvmissar. Gött att veta att man hanterar såna här situationer, säger 24-åringen efter sin första mästerskapsfinal i karriären.

Lavillenie vann

Stavhoppsfinalen höll nästan Vasaloppsklass, sett till hur länge den pågick. Hela 15 hoppare avbröts av både löpgrenar och prisutdelningar och först efter nästan tre och en halv timme var tävlingen över. Då stod det klart att Renaud Lavillenie hade tagit VM:s sista guldmedalj. Fransmannen vann på 5,95, före Sam Kendricks, USA, och Piotr Lisek, Polen, som båda hoppade 5,85 och fick silver respektive brons.

Sverige lämnar däremot inomhus-VM utan medaljer, precis som i Portland för två år sedan. Enormt få av de 14 svenska friidrottarna i Arena Birmingham nådde upp till sin toppnivå.

– Vi åker hem med ett gäng som är ganska missnöjda hela bunten - och det känns inte bra, säger förbundskapten Karin Torneklint.