TT-Sport

Firade 200 med ny hemmaseger

TT-Sport Artikeln publicerades

Hur firar man 200 matcher för sitt hjärtas klubb? Med en seger, så klart. - Skönt att vi lyckades vinna, säger Djurgårdens jubilar Andreas Engqvist efter 6-3 hemma mot Linköping. Säsongen 2005-2006 gjorde Andreas Engqvist sin första SHL-match för Djurgården.(TT)

Säsongen 2005-2006 gjorde Andreas Engqvist sin första SHL-match för Djurgården. Centern stannade i ytterligare fyra år, innan han 2009 bestämde sig för att testa på spel i Nordamerika.

Det gick inte riktigt som han tänkte sig.

Engqvist hade svårt att ta en plats i Montréal Canadiens i NHL och efter bara 15 matcher, och ytterligare 131 i farmarligan AHL, valde han 2012 att flytta vidare till ryska KHL.

Där blev han kvar till maj i år - då det blev klart med en återkomst i Djurgården.

En återkomst han inte ångrar.

"Laget man hejade på som liten"

För under säsongen har säsongen har Engqvist stänkt in poäng - och i 6-3-segern hemma mot Linköping klev 29-åringen dessutom in i en exklusiv klubb.

Matchen var nämligen hans 200:e för Djurgården.

– Det är väldigt kul att komma över 200 matcher. Djurgården är laget man hejade på som liten, att spela 200 matcher för klubben man håller på är stort, säger Engqvist.

– Men man har ju spelat med Falk (Nichlas) och Ottosson (Kristofer) som har 500 matcher. Dit är det en bit.

Tionde hemmasegern

Djurgården är seriens bästa hemmalag i år, och mot Linköping visade stockholmarna varför.

För även om LHC tog ledningen i första periodens upptakt tillhörde matchen Blåränderna.

NHL-meriterade René Bourque kvitterade till 1-1 kort efter Linköpings ledningsmål och innan första perioden var slut hade JVM-uttagne Marcus Davidsson gjort 2-1, fint framspelad av brorsan Jonathan.

I den andra perioden utökade Bourque till 3-1 innan LHC reducerade på nytt. Då klev Engqvist fram och satte viktiga 4-2, ett mål som kom i slutet av perioden och som var psykologiskt mycket tungt för gästerna.

– Jag fick en fin passning av Högström (Marcus). Det var bara att försöka att inte träffa något benskydd, för det var en del försvarare i vägen, säger Engqvist om sin fullträff.

Linköping reducerade återigen i tredje perioden, men Lukas Vejdemo och Linus Johansson såg via var sitt mål till att matchen slutade 6-3, vilket betyder att Djurgården har tio segrar på tolv försök hemma på Hovet under säsongen.

– Vi känner oss trygga och spelar bra på hemmaplan. Fansen försöker verkligen lyfta fram oss i alla matcher. Trycket på läktarna är en del i det, säger Andreas Engqvist.