TT-Sport

Hopp om nytt medaljregn i Lahtis

TT-Sport Artikeln publicerades

OS-rekord i Sotji 2014, VM-rekord i Falun 2015. Genrepen från Stina Nilsson och Charlotte Kalla ger hopp om ett nytt medaljregn i Lahtis - även om det kan bli svårt att sätta ett nytt rekord.(TT)

Skidlandslaget har ett par historiska mästerskap bakom sig, där det knappt har gått en tävlingsdag utan att det blivit blågula medaljer. I Sotji för tre år sedan slutade det med elva svenska medaljer - fler än någonsin i ett OS - och i Falun året därpå sattes ett nytt VM-rekord med nio medaljer.

– Det är omöjligt att sia om vi ska kunna slå det nu. Vi hade ett fantastiskt mästerskap i Falun och fick med oss många medaljer, vi hade ett par åkare som var i otrolig form. Vi får se hur långt det kan räcka den här gången, säger förbundskapten Rikard Grip.

Nilsson största hoppet

Stina Nilsson är tveklöst det största individuella guldhoppet, i den inledande sprinten på torsdag, medan Charlotte Kalla har tagit medalj i varje mästerskap sedan VM 2009. Helgens insatser i genrepet i Otepää, där Nilsson var sprintetta och Kalla tvåa på milen, tyder på att de största stjärnorna kommer till VM i finfin form.

– Dessutom var det flera som gjorde sina årsbästa: Anna (Haag), Emma (Wikén) och Martin (Johansson). Det ger en grundtrygghet i hela gruppen att vi är på rätt väg och gör bra saker, säger Grip.

– Men vi har ingen officiell målsättning hur många medaljer vi ska ta.

Olsson sist in

Nästan hela den svenska truppen är från och med måndagen på plats på landslagets bas i Vierumäki, några mil från Lahtis. Sist att dyka upp på finländsk mark är Johan Olsson, som kommer från höghöjdsuppladdningen i Seiser Alm på onsdag. Den trefaldige medaljören från Falun-VM väntas göra sin första start på gulddistansen 15 kilometer nästa vecka.