TT-Sport

Landslagets nyårsrecept: Tolvslag på Zanzibar

TT-Sport Artikeln publicerades

Skidlandslaget kan fira nyår på Zanzibar - i alla fall tidszonsmässigt. För bästa möjliga förutsättningar inför nyårsdagens fortsatta tävlande i Tour de Ski. - Vi är fullt fokuserade på tävling, säger förbundskapten Rikard Grip.(TT)

På nyårsafton fortsätter Tour de Ski med lopp över 10 och 15 kilometer klassiskt. Senare på kvällen ska skidlandslaget ringa in det nya året 2018.

Men det blir inget firande att tala om, touren fortsätter med jaktstart i fri stil på nyårsdagen.

– Det blir nog en ganska så lugn tillställning. Vi äter väl en gemensam middag, umgås och socialiserar en liten stund. Sedan firar vi väl in tolvslaget. Vi får se om vi gör det i någon annan tidszon, så att folk kan komma i säng som de önskar, eller om vi inväntar tolvslaget här i Schweiz, säger förbundskapten Rikard Grip på telefon.

Laurien van der Graaff, Schweiz, och Sergej Ustiugov, Ryssland, vann sprinttävlingarna under lördagen, med fallande svenskar långt bakom.

Efter nyårsaftonens klassiska lopp så fortsätter touren på nyårsdagen, med jaktstart under förmiddagen.

Förra året firade skidlandslaget in det nya året från Val Müstair i Schweiz. Men på den östafrikanska ön Zanzibars tidszon, för bästa möjliga förutsättningar sömn- och skidmässigt.

– Förra året höjde vi glasen vid 22-tiden. I och med att det är tävling dagen efter så är vi fullt fokuserade på det, det är därför vi är här, säger Grip.

Hur gick det då på nyårsdagen 2017? Stina Nilsson blev bästa svensk med en femteplats över fem kilometer klassiskt.