TT-Sport

Tårfylld sorti för Schelin: "Är jättestolt"

TT-Sport Artikeln publicerades

Drömmen om SM-guld blev en mardröm av kroniska nacksmärtor och huvudvärk. Lotta Schelin gråter, men ingen kan ta ifrån henne en av svensk fotbolls främsta spelarkarriärer. - Jag är så otroligt stolt över allting som jag har fått uppleva.(TT)

Lotta Schelin är med sina 88 landslagsmål svensk fotbolls främsta målskytt genom tiderna. Men avslutningen på karriären blev inte den som hon hade tänkt sig.

När hon för två år sedan lämnade livet som utlandsproffs bakom sig var målet att ta SM-guld med Rosengård. I stället blev nackskadan som hon åkte på i en match mot LB07 förra sommaren det som nu tvingar henne att avsluta karriären.

"Känns omöjligt"

Hon har varit sjukskriven sedan oktober förra året och har inte spelat match sedan EM-kvartsfinalförlusten (0-2) mot Nederländerna i juli 2017. Redan under mästerskapet spelade hon på smärtstillande för att lindra nacksmärtorna.

– Den där smällen gjorde på något sätt att det tog stopp, sade Lotta Schelin när hon på torsdagen gav det väntade beskedet att karriären är över.

– Läkarna har varit väldigt tydliga. Risken är alldeles för stor för mig att gå ut på en plan igen. Jag har en otrolig känslighet kring nacken och med huvudvärk. Så det känns omöjligt.

Tårfyllt avsked

Presskonferensen på Gamla Ullevi, bara några timmar före Sveriges VM-kvalmatch mot Ukraina, var känslosam. När Schelin fick frågor om tankarna de senaste dagarna, och planerna för framtiden, var tårarna ofrånkomliga.

– Det har varit väldigt speciellt. Jag har kopplat bort fotbollen så mycket eftersom jag har vetat att det inte ens har varit nära (att spela). När man bara har försökt jobba för att ha ett normalt liv så har man på gott och ont kopplat bort fotbollen. Så jag har varit lite tom de senaste dagarna. Det har varit lite jobbigt.

Men bland de många tårarna sprack också leenden igenom när hon blickade tillbaka på en lång och segerrik karriär.

– Det är klart att jag hade velat avsluta min karriär på ett annat sätt. Men jag har ändå haft en jättelång karriär, och jag är jättestolt och glad över allting som jag har fått uppleva. Det har varit en lång utbildning i livet för hur man ska hantera varandra och vad som är viktigt.

Magiskt OS-silver

Precis innan avspark på Gamla Ullevi fick Lotta Schelin sedan stående ovationer när hon tackades av med en blombukett. Ett rörande farväl även inför landslagspubliken.

Hon vann det mesta på klubbnivå med franska Lyon, bland annat tre Champions League-titlar och åtta franska ligasegrar. Men allra stoltast är hon över OS-silvret 2016, då Sverige oväntat slog ut nationer som USA och Brasilien på väg mot finalen.

– Det är någonting magiskt över OS i Rio 2016. Hela vägen dit är som en liten framgångssaga. Från att ha varit i botten, som känslan gav oss efter VM 2015, till att vi sakta men säkert reste oss och gick genom kval och ett mästerskap på det sättet och till final. Kvartsfinal, semi och final i Rio, jag njöt verkligen hela vägen. Det var grymt.

För någon som har varit sjukskriven i nära ett år är det fortfarande att bli frisk som är prioriterat. Men hennes förhoppning är att så småningom kunna komma tillbaka till fotbollen i en annan roll än som spelare.

– Jag saknar ju fotbollen och vill vara engagerad på något sätt. Vad det nu blir, det vet jag inte. Jag har lite småprojekt som man skulle vilja dra igång men det finns ingenting konkret. Det är alldeles för svårt för mig att sajna upp mig på någonting i nuläget.

– Men jag ser fram emot allting, jag ska bara se till att må bra.