TT-Sport

Lucic-Baroni till semifinal - mot alla odds

TT-Sport Artikeln publicerades

Hon växte upp med en pappa som slog henne - och var under tre år helt borta från proffstennisen. Men nu är kroatiskan Mirjana Lucic-Baroni framme i sin första grand slam-semifinal på 18 år.(TT)

– Gud är god, det är egentligen allt jag kan säga, säger hon efter kvartsfinalsegern (6-4, 3-6, 6-4) mot Karolina Pliskova i Australian Open.

Kroatiskan Mirjana Lucic-Baroni, rankad 79 i världen, föll ner på knä och dolde ansiktet i sina händer när den tjeckiska världsfemman Karolina Pliskova missade och kvartsfinalsegern i tre set (6-4, 3-6, 6-4) var säkrad efter en timme och 47 minuters spel på centrecourten i Melbourne Park.

– Jag kan inte förstå det, det är helt galet, säger 34-åriga Lucic-Baroni.

Årets Australian Open har varit en grand slam-turnering där skrällarna avlöst varandra. Men faktumet att Mirjana Lucic-Baroni är framme i semifinal får ändå anses som den mest uppseendeväckande historien.

"Aldrig använt övervåld"

Den Tysklandsfödda kroatiskan utsattes under uppväxten i Kroatien av fysiskt och psykiskt våld från sin far Marinko.

– Det har varit fler slag än någon kan föreställa sig, sade Lucic-Baroni tidigare till The Telegraph.

– Jag har aldrig använt övervåld. Om jag av händelse gett henne en örfil, då har det varit på grund av henne beteende, sade Marinko Lucic, enligt tidningen.

1999 lämnade Lucic-Baroni, hennes mor och hennes syskon fadern för att starta ett liv i Florida, USA. Samma år tog sig Lucic-Baroni, som 17-åring, mot alla odds till semifinal i Wimbledon.

Sedan dess har hon kämpat mot psykisk ohälsa, ekonomiska problem och var under åren 2004-2006 helt utanför proffstennisen.

I slutet av 2007 var Lucic-Baroni rankad 454 i världen, sedan dess har det gått uppåt. Men årets semifinalplats i Australian Open är mer än vad någon trodde hon skulle kunna åstadkomma igen.

– Jag vet att det betyder mycket för en spelare att ta sig till semi, men för mig är det överväldigande, säger Lucic Baroni.

"Stolt över Mirjana"

I torsdagens semifinal väntar amerikanska världstvåan Serena Williams. Den 35-åriga storstjärnan besegrade nionderankade Johanna Konta, Storbritannien, i raka set (6-2, 6-3) i sin kvartsfinal.

– Jag är väldigt glad och försökte njuta av stunden här nere, säger 22-faldiga grand slam-segraren Williams och hyllade sin kommande motståndare i solskenet på centrecourten.

– Jag är stolt över Mirjana, hon har spelat så bra. Det är så inspirerande att hon är tillbaka.

Williams och Lucic-Baroni såg därmed till att tre av fyra semifinalspelare i damernas singelturnering är 34 år eller äldre. Sedan tidigare är Venus Williams, 36, och Coco Vandeweghe, 25, kvalificerade.