TT-Sport

Readly Express klar för Prix d'Amerique

TT-Sport Artikeln publicerades

Readly Express lekte med sina franska konkurrenter när han vann Prix Tenor de Baune på julafton. Björn Goop körde tidigt till spets med femåringen och segermarginalen blev tre säkra längder. Därmed är landets nya travstjärna klar för Prix dâ??Amerique på Vincennes den 28 januari.(TT)

Readly Express hade vunnit 19 av 22 lopp innan han tog sig an de bästa femåringarna i Paris. Nu kom seger nummer 20 i 23:e starten och han vann lika enkelt som vanligt.

Det fanns gott om sparade krafter i mål på tiden 1.12,9 över Prix d'Amerique-distansen 2 700 meter.

– Det blev ganska enkelt till slut. Tempot var en aning för snabbt för att jag skulle vara helt nöjd i ledningen, vi hade ju så många bra hästar runt omkring oss. Men över upploppet kändes hästen stark och vann på ett bra sätt. Det är en riktig topphäst, det har han visat många gånger tidigare, säger Björn Goop.

Rätt beslut

Jorma Kontio har varit ordinarie kusk bakom Readly Express i Sverige. Men när det var dags för start på Vincennes stora bana valde ägaren Rolf Andersson och tränaren Timo Nurmos att sätta upp Björn Goop som kusk.

Det visade sig vara ett rätt beslut.

– Det har varit en jobbig dag. Självklart har det varit lite pressande att lyckas just i dag eftersom det stod en Prix dâ??Amerique-biljett på spel. Men nu känns det helt underbart att vi är där och det har varit en dröm att få vara med i Prix dâ??Amerique, säger Rolf Andersson till TT.

Readly Express hade inte tävlat sedan han vann SM den 14 oktober. Men tränaren Timo Nurmos hade som vanligt förberett sin stjärna på bästa sätt.

– Jag tyckte nog att det bara var 90 procent form och det stämde. Han kommer att vara klart bättre i nästa start. Det är en fantastisk häst som alltid levererar topplopp, säger Nurmos som ännu inte har bestämt fortsättningen.

– Jag vet inte hur det blir. Vi får se hur hästen ser ut om ett par dagar, det är ingen brådska och det är alltid han som bestämmer. Kanske startar han i Prix de Belgique två veckor innan "PDA". Han verkar i alla fall trivas fint ute på gården i Normandie och det är viktigt att tänka på, fortsätter Nurmos.

Dubbelt svenskt

Det var inte bara Readly Express som gjorde bra ifrån sig. Det blev dubbelt svenskt i topp sedan Treasure Kronos först tagit ledningen och sedan släppt spetsen till Readly Express. Gabriele Gelormini satt i sulkyn bakom stoet.

– Hon var jättebra i dag. Hon utvecklas hela tiden och gillar verkligen Vincennes-banan, säger tränaren Jerry Riordan.