TT-Sport

Ringostarr Treb knockade alla i Olympiatravet

TT-Sport Artikeln publicerades

Ringostarr Treb sopade banan med sina konkurrenter i Olympiatravet som kördes som V75-7 på Åbytravet. Den Italienfödde åttaåringen ledde loppet från start till mål och vann i utklassningsstil på nya banrekordet 1. 10,0 över medeldistans.(TT)

Segertiden är också svenskt rekord för utländska hästar.

– Det är en oerhörd njutning att köra den här hästen, han gör det så enkelt varje gång, sade tyske Wim Paal.

Efter loppet fick tränaren Jerry Riordan en inbjudan till Elitloppet sista söndagen i maj. Något som han förstås tackade ja till med en gång.

– Om man har en häst som kan tävla mot de bästa hästarna i världen så tackar man ja till Elitloppet, sade Riordan, som har sitt stall i Halmstad.

Halmstad är numera även hemmabana för Wim Paal som tidigare varit tränare i både Tyskland och Italien. Paal körde Ringostarr Treb när han var i träning hos Holger Ehlert i Italien men förra sommaren flyttades hästen till Riordan i Halmstad.

Det blev succé direkt.

Ringstarr Treb vann Guldivisionen på sin nya hemmabana - trots galopp i starten. Prestationen var enorm.

Han var sedan trea i Årjängs stora pris bakom Dante Boko och Propulsion. I Åbergs memorial blev det silver bakom Propulsion och en månad senare vann han Sundsvall Open Trot på Bergsåker.

– Ja, vad ska man säga annat än att Ringostarr Treb är en topphäst, sade Riordan.

Wim Paal berättade flera gånger om hur han upplevde segerloppet som gav de italienska ägarna 1,5 miljon kronor i prissumma.

– Jag körde från start för att få ledningen och det var inga problem. Sedan drog jag ner på tempot något, för att därefter låta honom speeda till över upploppet igen och det var en oerhörd njutning att sitta bakom honom i dag, sade Wim Paal.

Vinnaren avslutade sista 500 efter snabba 1.08, utan att verka det minsta plågad.

Det var klent med svenska framgångar i årets olympiatravsfinal. Favoriten Day Or Night In gjorde bort sig direkt i starten på grund av galopp.

Elvaårige Beau Mec blev bäste svensk på femteplats på 1.10,8.

Norgetränade Giveitgasandgo, körd av Erik Adielsson, fullföljde fint som tvåa närmare fyra längder bakom vinnaren.

Zenti Brick var på väg mot en bra placering men galopperade i sista kurvan.

I Lovely Godivas lopp, för femåriga ston, visade Ultra Bright kalasform. Fredrik Persson körde omgående till spets och vann säkert före amerikanskan Double Exposure.

Sista varvet travades efter 1.10,0.

– Härligt att hon är tillbaka, det är en grym häst som har blivit betydligt starkare, sade Kalmartränaren Fredrik Persson.