TT-Sport

Sista loppet för Propulsion?

TT-Sport Artikeln publicerades

Propulsion gick inte att stoppa i Mastersfinalen som avgjordes i Östersund. Förstapriset var två miljoner kronor och hästen passerade därmed tio miljoner intjänat i år. Det kan också ha varit sista loppet för en av världens bästa hästar.(TT)

– Vi får se hur det blir, hästen har börjat som avelshingst och trycket från stoägarna är stort, sade tränaren Daniel Redén.

Örjan Kihlström, bakom Propulsion, vann den taktiska matchen mot Björn Goop som körde favoriten Readly Express. Kihlström var snabbast fram utvändigt ledaren Cyber Lane med Propulsion efter 600 meter.

I den andra kurvan kom ännu ett avgörande moment. Goop valde nämligen att attackera i tredjespår med Readly Express, men Kihlström försvarade sin position och favoriten tvingades trava resten i tredjespår.

"Inget svårt val"

– Det var inget svårt val för mig att svara ut Readly Express, jag ville absolut inte ha honom framför mig, förklarade Örjan Kihlström.

Propulsion har nu fem raka storloppssegrar i Sverige: Mastersfinalen, Åby stora pris, Åbergs memorial, Årjängs stora sprinterlopp samt Norrbottens stora pris.

Men trots att sjuåringen är i sitt livs form kan alltså tävlingskarriären vara över. Någon mer start blir det inte i Frankrike i vinter men Redén är sugen på ett sista försök att vinna Elitloppet i maj nästa år. Propulsion har placeringarna 2-2-4 i sprinterloppet på Solvalla.

– Det var i alla fall sista loppet på en lång stund, sedan får vi se hur det blir. Propulsion visade än en gång sin styrka som inte många i hästar i världen har, sade Redén i vinnarcirkeln.

Readly Express svarade för en heroisk insats som trea på 1.10,6, bara en längd och två tiondelar bakom vinnaren.

– Jag är mycket nöjd med hästens prestation, sade tränaren Timo Nurmos.

Är titelförsvarare

Möjligen finns SM på Åby 6 oktober i tankarna på Timo Nurmos. Om inte, så blir det en tids vila och uppladdning mot Prix dâ??Amerique i januari nästa år. Readly Express är som bekant titelförsvarare.

Tvåa blev Milliganâ??s School, som fick ett fint lopp i rygg på vinnaren. Luckan kom invändigt till slut för Ulf Eriksson och hästen avslutade åter fint.

– Jag kände att Milliganâ??s School var i toppform i dag då han var väldigt laddad i värmningen. Han vann ju Sundsvall open trot senast och jag hade feeling för att han skulle göra ett bra lopp igen och det stämde ju, sade Ulf Eriksson.

Mastersfinalen var den näst sista avdelningen på V75. Kihlström dominerade som så många gånger förr med tre segrar.