TT-Sport

Ståhl på diamantjakt i Bryssel

TT-Sport Artikeln publicerades

Lugnet, styrkan och stabiliteten osar ur en bred fåtölj på ett hotell i Bryssel. Svenske diskusstjärnan Daniel Ståhl är på diamantjakt när friidrottarnas galasäsong går i mål. För nästan exakt ett år sedan var det här som han fick sin tävlingsmässiga revansch efter kvalmissen i Rio-OS.(TT)

För nästan exakt ett år sedan var det här som han fick sin tävlingsmässiga revansch efter kvalmissen i Rio-OS. Med 65,78 på Kung Baudouin-stadion i den belgiska huvudstaden tog Ståhl då sin första seger i en Diamond League-tävling.

Det upprepar han gärna när årets finalgala hålls på fredagskvällen.

– Det är ju kul att komma tillbaka hit, vore kul att försvara titeln här. Men nu är det ju lite större också: Nu är det fajten om vem som ska bli champion i Diamond League och det är det jag siktar på, säger Ståhl.

Längst i världen

Bekvämt uppsutten i en stor skinnfåtölj på de aktivas hotell kan svensken luta sig bakåt mot en kanonsäsong.

Fjolårets DL-seger i Bryssel har följts av ytterligare två galavinster i år. Och ett rungande svenskt rekord i juni, som tillika är världsårsbästa. Och så VM-silvret i London.

Hux flux har Daniel Ståhl fått vänja sig vid att vara den nya fixstjärnan i svensk friidrott.

– Ja, alltså. . . Det är ju det här man har siktat på länge. Och nu är jag här och ska se till att ta medaljer i framtiden och kasta ännu längre.

Ingen fruktan

Fredagens tävling gäller allt eller inget. Tidigare resultat under säsongen spelar ingen roll. Diamond League-vinnare i diskus blir den som vinner på fredagen.

– Som en VM-final: åtta kastare, sex kast. Det ska bli riktigt skoj.

TT: Vem fruktar du mest?

– Vad betyder frukta? svarar Ståhl med ett snett leende - men går sedan med på att ändå gissa vilka av konkurrenterna som utmanar honom främst.

– Jamaicanen Dacres och Andrius Gudzius från Litauen, han som vann VM-guldet. Sen vet man aldrig med bröderna Harting och polackerna, säger Ståhl och har då nästan räknat upp hela det lilla startfältet.

Semester - och EM-guld

Diamond League-avslutningen blir en av säsongens sista tävlingar.

– Efter Finnkampen tar jag nog ett par veckors semester och tar det lugnt. Sen börjar grundträningen igen någon gång i oktober.

Semesterplanerna är relativt enkla.

– Det är ju som för alla andra Svenssons när man tar semester: fiska, ta det lugnt, hänga med kompisar, familj och vänner och så.

Måhända blir semesterkassan utdrygad av de 50 000 dollar som fredagens vinnare får med sig.

I nuläget är det segrar som gäller för 25-åringen. Både nu och nästa år.

– Ja - så många segrar som möjligt vill man ju ha. Och sedan vinna EM-guld nästa år i Berlin, säger Daniel Ståhl.