TT-Sport

Tung tourstart för damerna: "Jäkligt surt"

TT-Sport Artikeln publicerades

Fem svenskor slogs ut i prologen och Jennie Öberg föll i kvartsfinalen. Tour de Skis inledande sprintdag fick en schweizisk hemmasegrare, men var långt ifrån lyckad ur svensk synvinkel. - Jäkligt surt, säger Öberg till SVT.(TT)

De stora svenska stjärnorna Charlotte Kalla och Stina Nilsson avstår världscupens minitour Tour de Ski.

När touren inleddes under lördagen så var Jennie Öberg enda svenska vidare till sprintens huvudtävling efter att ha noterats för tionde tid i prologen, kvalet, i Lenzerheide, Schweiz.

"Tack och godnatt"

Men 28-åriga Öberg kvartsfinal tog slut tidigt. Redan på startrakan i det fjärde heatet fastnade hon, två gånger om, i schweiziskan Nadine Fähndrich. Öbergs ena stav gick av och hon föll med huvudet först ned i snön.

– Då är det ganska tack och godnatt. Även om jag fick en stav ganska snabbt så var det tio meter fram (till klungan). Jäkligt surt, säger Jennie Öberg till SVT.

Arrangörsmiss

Öberg gav i princip upp efter fallet och åkte långsamt i mål på sjätte och sista plats i heatet, och slutade på en 27:e plats. Hon fullbordade därmed en dag som även ur ett större svenskt perspektiv blev ett misslyckande. Fem av sex svenskor slogs ut redan i prologen.

Maria Nordström såg först ut att gå vidare som 30:e och sista åkare, 8.82 efter Østberg. Men på internationella förbundet, Fis, missade man först att ha med tyskan Hanna Kolb (kvalsexa) i den officiella statistiken och Nordström blev 31:a. Evelina Settlin (32:a) och Linn Sömskar (33:a) var sju respektive 22 hundradelar bakom Nordström.

Anna Haag, som var först ut efter nattens intensiva snöfall, slutade på en 52:a plats i kvalet. Emma Wikén slutade 46:a.

Överraskande hemmaseger

I Stina Nilssons frånvaro var det som upplagt för att den norska sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla skulle defilera hem segern i finalheatet.

Men icke. Hemmaåkaren Laurien van der Graaff gled förbi norskan inför upploppet. Till synes överlägset, och inte minst överraskande, kunde hon plocka hem sin första världscupseger i karriären.

– Det var fantastiskt att vinna här på hemmaplan, det är galet. Jag och min tränare har varit här och tränat mycket, så jag visste hur jag skulle agera, säger hon i Fis segerintervjun.

Tvåa slutade amerikanskan Sophie Caldwell och Caspersen Falla blev till slut trea.

På nyårsafton fortsätter Tour de Ski - den andra tävlingsdagen av sju - för damernas del med 10 kilometer klassiskt.