TT-Sport

Utförandet först för mentalt starkt Sverige

TT-Sport Artikeln publicerades

Från premiärkollaps till seger och från brant uppförsbacke till utmärkt utgångsläge. Knepet? Att komma ihåg och utföra det man är bra på.(TT)

Först kom Sverige tillbaka efter den oväntade förlusten mot Polen i premiären och slog ett på papperet starkare Ungern. Sedan hamnade laget i brygga mot Tjeckien men reste sig och vände till seger. Därmed skiljer bara en förmodat skön torsdagspromenad mot Argentina mellan Blågult och en åttondelsfinal i Leipzig.

Man skulle kunna säga att Sveriges handbolls-VM hittills har varit en mental snarare än spelmässig uppvisning.

I ledarteamet finns den mentala rådgivaren Malin Tillman.

– Jag hoppas att jag bidrar med någonting. Jag är en del i att skapa en helhet som ska vara så bra som möjligt för tjejerna. Det är fantastiskt att jobba med en så fin grupp människor. De är extremt proffsiga och förbereder sig väldigt bra, säger hon.

Fokus på utförande

Så vilka råd får spelarna om det går tungt?

Tillman använder sig av KBT, kognitiv beteendeterapi, och fokuserar på vad spelarna kan och bör göra för att det ska gå så bra som möjligt.

Först kommer utförandet, sedan känslorna.

– Generellt har vi tidigare pratat väldigt mycket om att tänka positivt och att man måste ha ett extremt självförtroende. Där jobbar vi i dag inom svensk idrott på ett annat sätt. Det handlar mer om att hitta funktionella beteenden och att utföra dem. Mer fokus på vad man faktiskt kan göra på planen. De sakerna gör man oavsett om man är väldigt nervös, stressad eller euforiskt lycklig.

"Får jaga ihjäl oss"

Det handlar alltså inte om att försätta sig i ett visst känslotillstånd inför matcherna eller om att "gå ut och ha kul".

– Nej, då får vi jaga ihjäl oss. Man har märkt att det här med att försöka ta kontroll över tankar och känslor, det sätter oss ofta i onödiga situationer där vi upplever mer stress och mer psykiskt lidande. Att jobba mer med acceptans och mindre med kontroll är ett generellt tips, säger hon.

Tillman drar en parallell till behandling av fobier.

– Om vi tittar på en större population så kan rädslan för ett visst fobiskt objekt hämma en. Människor som är spindelrädda eller fobiska för ormar kan sluta att gå ut och äta på sommaren. Då behöver man hitta beteenden som funkar i den situationen.

Accepterar missar

Storskytten Johanna Westberg är varken rädd för ormar eller spindlar och hon gillar den förgyllda krokodilen på spelarhotellet - men hon fick det inte att fungera som hon ville i de två första VM-matcherna.

Westberg missade samtliga fem avslut mot Polen och Ungern men var med sex mål mot Tjeckien en stor anledning till att Sverige kunde vända och vinna.

Vägen dit gick via samtal med Tillman.

– Vi har pratat nu under mästerskapet och lite tidigare också. För min del handlar det om att jag inte behöver ändra på så himla mycket. Om jag är bäst på hoppskott kanske jag inte ska gå in och ta fem genombrott. Sen om jag lyckas med skott nummer två eller tre (eller åtta, som i VM), det vet jag inte, säger Westberg.

En miss är bara ett steg närmare en fullträff.

– Det är kul om alla skott sitter och man gör 100 mål men så är det inte och så kommer det aldrig att vara, säger Westberg.