TT-Sport

Piteå tar täten i guldstriden: "Underbart"

TT-Sport Artikeln publicerades

Med fem omgångar kvar tar Piteå tillbaka förstaplatsen i damallsvenskan. Under söndagseftermiddagen blev det seger med 2-0 mot Eskilstuna - samtidigt som de andra topplagen tappade poäng. - Det är underbart, säger Madelen Janogy.(TT)

Eskilstuna kom till Norrbotten med en uppåtgående formkurva där man inför söndagens match bara hade tre förluster på de 13 senaste matcherna.

Det skulle inte hjälpa.

Inför 1842 åskådare på LF Arena i Piteå besegrade hemmalaget Eskilstuna med klara 2-0. Och Piteåanfallaren Madelen Janogy var inblandad i bägge målen.

– Det här är så sjukt viktiga tre poäng som vi tar i dag, säger Janogy.

Mål bortdömt

Fem minuter innan halvtidsvilan hade Eskilstuna en frispark från knappa trettio meter. Kaptenen Petra Johansson valde en variant som letade sig in bakom muren och som sedan styrdes i mål. Bortalaget jublade men målet dömdes bort för offside.

– Hade vi fått det målet och straffen hade man istället suttit här och varit glad. Men så är fotbollslivet, säger Eskilstunatränaren Magnus Karlsson.

Fyra minuter senare var det istället Piteå som tog ledningen med 1-0. Det var vänsteryttern Madelen Janogy som hittade forwardkollegan Andrea Norheim med en passning snett inåt bakåt. Norheim gjorde inget misstag utan placerade in bollen till vänster om Emelie Lundberg i Eskilstunamålet.

– Jag fick en fin djupledsboll bakom backlinjen. Min första tanke är att ta mig förbi ytterbacken och det lyckades. Sedan hör jag Andrea (Norheim) skrika, säger Janogy.

Sedan blev det ett röd-vitt kramkalas.

– Underbart att se den gå in, säger Janogy.

"Kan inte vara bättre"

I den 64:e matchminuten gjorde Piteå 2-0 sedan Madelen Janogy skjutit i insidan av stolpen. Innermittfältaren Julia Karlernäs var där och placerade in returen med en distinkt bredsida.

De andra resultaten gick också Piteås väg och nu är laget på nytt i serieledning.

– Det är underbart. Kan inte vara bättre, säger Janogy.

Piteåtränaren Stellan Carlsson var mycket nöjd med lagets insats.

– Jag tror att vi gör vår bästa prestation för året. Vi möter det lag som tillsammans med Göteborg har sett vassast ut i anfallsspelet. Jag tycker vi är oerhört disciplinerade i vårt försvarsspel. Det gör att vi tar udden ur den fart som finns i Eskilstunas anfallsspel, säger Piteåtränaren.

Piteå är ny serieledare med fem omgångar kvar. Laget passerar Göteborg som tappade poäng mot Vittsjö och drar ifrån FC Rosengård som förlorade borta mot Linköping.