TT-Utrikes

Åter lugnt i Tripoli efter dödliga strider

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Lugnet har återvänt till Libyens huvudstad Tripoli efter måndagens häftiga strider, som enligt det libyska hälsodepartementet krävt minst fem personers liv. En överenskommelse om eldupphör har slutits, enligt en säkerhetskälla.(TT)

Lugnet har återvänt till Libyens huvudstad Tripoli efter måndagens häftiga strider, som enligt det libyska hälsodepartementet krävt minst fem personers liv. En överenskommelse om eldupphör har slutits, enligt en säkerhetskälla.

Utöver de dödade skadades minst 33 personer under måndagen, då två rivaliserande väpnade grupper drabbade samman med stridsvagnar och kulsprutor monterade på bilflak. Båda grupperna har kopplingar till den FN-stödda enhetsregeringen GNA, enligt säkerhetskällor. GNA-styret har haft stora problem med att bygga upp en armé, och förlitar sig i stället på milisgrupper för att upprätthålla ordningen i huvudstaden.

Det svårt krigshärjade Libyen har inte haft en fungerande och allmänt erkänd regering sedan diktatorn Muammar Gaddafi avsattes och dödades i oktober 2011.