TT-Utrikes

Bulgariens president stoppar korruptionslag

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Bulgariens president Rumen Radev har lagt sitt veto för att stoppa en ny lag som var tänkt att motverka korruptionen i landet. Enligt presidenten skulle lagen inte tillåta en effektiv granskning av korruptionsnätverk. Den stoppade korruptionslagen godkändes av parlamentet för två veckor sedan.(TT)

Bulgariens president Rumen Radev har lagt sitt veto för att stoppa en ny lag som var tänkt att motverka korruptionen i landet. Enligt presidenten skulle lagen inte tillåta en effektiv granskning av korruptionsnätverk.

Den stoppade korruptionslagen godkändes av parlamentet för två veckor sedan. Den skulle bland annat ha lett till bildandet av en särskild anti-korruptionsenhet med syftet att granska höga statstjänstemän, ekonomiska tillgångar och eventuella intressekonflikter.

"Jag tror att den antagna lagen inte bara ger otillräckligt lagstöd för att bekämpa korruption, utan att den till och med gör arbetet svårare", säger Rumen Radev i ett uttalande.

Bulgariens parlament väntas dock riva upp Radevs veto.

Politiska bedömare har varnat för att anti-korruptionsenheten inte skulle vara tillräckligt oberoende eftersom tjänsterna inom den skulle tillsättas av parlamentet, och att den dessutom skulle kunna användas för att sätta dit politiska motståndare.