TT-Inrikes

Även Wikström tog hjälp med engelskan

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Den förre sjukvårdsministern, Gabriel Wikström (S), anlitade en engelsk språkkonsult på ett sätt som kan strida mot reglerna, rapporterar SVT Nyheter. Inköpen av konsultens tjänster, som totalt uppgått till 293 450 kronor för 2016, fick juristerna på regeringskansliet att slå larm.(TT)

Den förre sjukvårdsministern, Gabriel Wikström (S), anlitade en engelsk språkkonsult på ett sätt som kan strida mot reglerna, rapporterar SVT Nyheter.

Inköpen av konsultens tjänster, som totalt uppgått till 293 450 kronor för 2016, fick juristerna på regeringskansliet att slå larm. Enligt juristerna kan inköpen strida mot lagen då de inte upphandlats i konkurrens. Dessutom ska kompetensen ha funnits internt.

"Ja, det finns och fanns 2016 kompetens för att skriva engelskspråkiga tal inom socialdepartementet och regeringskansliet" skriver departementet i ett svar till SVT Nyheter.

Även nuvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har använt konsulten för hjälp med tal på engelska. Nyligen blev det känt att konsulten fakturerat departementet hundratusentals kronor för sina tjänster. Konsulten stoppades efter att flera höga fakturor ifrågasatts.