TT-Utrikes

Lekande barn bakom dödsbranden

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Minst tolv personer har omkommit i en brand i ett flerfamiljshus i stadsdelen Bronx i New York, USA. - Det här är den största brandtragedin som vi har sett i staden på minst 25 år, säger stadens borgmästare Bill de Blasio. Branden tros ha startat när ett barn lekte med en spis.(TT)

Fyra av brandens dödsoffer var barn: En ettåring, en femåring, en sjuåring samt en ännu oidentifierad pojke. Ytterligare fyra personer är allvarligt skadade och myndigheterna befarar att dödsiffran kan komma att stiga.

– Människor dog på flera av våningarna. De är i åldrarna ett till över femtio år, säger Daniel Nigro, talesperson vid räddningstjänsten i New York.

Fick stor spridning

Branden startade på första våningen vid sjutiden på kvällen, lokal tid, och spred sig snabbt till samtliga fem våningar, enligt myndigheterna. Trapphuset beskrivs som en skorsten där lågor och rök fick stor spridning.

– Vad vi tror i det här läget är dessvärre att den startade med en olycka, ett litet barn som lekte med en spis på byggnadens första våning, säger New Yorks borgmästare Bill de Blasio.

Den treårige pojken ska ha lyckats ta sig ut ur byggnaden tillsammans med sin familj.

– Vi fick veta att pojken tidigare har lekt med spisplattorna och satt på dem, och innan hans mamma märkte det hade elden tagit över halva köket, säger Daniel Nigro vid räddningstjänsten.

En utredning har inletts för att slå fast brandorsaken.

Färre brandolyckor

Tolv personer kunde räddas ur det brinnande huset och minst 20 personer tog sig själva ut via brandstegar. Efter att branden hade släckts togs de evakuerade till en närliggande skola.

– Ta hand om era familjer och be för familjerna här i Bronx, säger borgmästare de Blasio.

Antalet brandolyckor i New York sjönk till 48 stycken förra året. Det är det lägsta antalet bränder sedan man började föra statistik för 100 år sedan, enligt New Yorks brandförsvar. Uppgifter om antalet bränder under 2017 är ännu inte tillgängliga.