TT-Utrikes

Många döda i attack mot kyrka nära Kairo

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Minst elva människor har dödats av en beväpnad man som attackerat besökare i en koptisk kyrka i Egypten. Dådet ägde rum på fredagen i Helwan-distriktet omkring tre mil söder om centrala Kairo. Angriparen sköts och skadades av polisen.(TT)

Dådet ägde rum på fredagen i Helwan-distriktet omkring tre mil söder om centrala Kairo. Angriparen sköts och skadades av polisen. Han är nu gripen, meddelar det egyptiska inrikesdepartementet.

Enligt den koptiska kyrkan attackerade angriparen först en butik som ägs av kristna, och sköt där ihjäl två personer. Butiken är belägen omkring fyra kilometer från Mar Mina-kyrkan dit angriparen tog sig för att fortsätta attacken. Där öppnade han eld vid kyrkans entré och försökte sedan kasta in någon form av explosivt material i kyrkan.

Totalt dödades elva personer, inklusive en polis.

Tidigare har säkerhetskällor och statliga egyptiska medier rapporterart att det rörde sig om två attentatsmän och att en av dessa skjutits till döds medan den andre flydde. Men den uppgiften har inte bekräftats av inrikesdepartementet.

Terrorgruppen IS har via sin propagandakanal meddelat att man ligger bakom det dödliga dådet. Tidigare i år har IS-trogna grupper mördat ett stort antal kristna i skjutningar och attacker mot kyrkor.

Omkring tio procent av Egyptens befolkning på 93 miljoner människor är kristna kopter.