TT-Utrikes

Klimatskeptiker USA:s nye miljöchef

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA:s senat har godkänt klimatskeptikern Scott Pruitt som chef för miljömyndigheten EPA. Demokraterna och olika miljögrupper har protesterat mot utnämningen av Pruitt, som tvivlar på att människan ligger bakom klimatförändringarna.(TT)

USA:s senat har godkänt klimatskeptikern Scott Pruitt som chef för miljömyndigheten EPA.

Demokraterna och olika miljögrupper har protesterat mot utnämningen av Pruitt, som tvivlar på att människan ligger bakom klimatförändringarna. Som chefsåklagare i olje- och gasproducerande delstaten Oklahoma har han flera gånger stämt den myndighet han nu ska leda.

Hans band till olje- och kolindustrin har också ifrågasatts. En domstol i Oklahoma beslöt tidigare i veckan, efter en stämning från en lobbygrupp, att Pruitt måste lämna ut över 3 000 mejl mellan hans kontor och energibolagen.

Utnämningen av Pruitt går i linje med Donald Trumps strävan att lätta på regleringarna av oljeutvinning och kolbrytning. Republikanerna menar att EPA under Obamaregeringen har medverkat till att jobb har försvunnit genom olika utsläppsbegränsningar, och nästan alla republikanska senatorer röstade för honom. Pruitt godkändes med 52 röster mot 46.