TT-Utrikes

Trodde de skämtade när de mördade Kim-bror

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Turerna kring det "kalla krig-liknande" mordet på halvbrodern till Nordkoreas diktator i Malaysia i måndags blir allt mer bisarra. Nu påstår de misstänkta mördarna att de lurats att tro att de deltog i ett dolda-kameran-program.(TT)

Uppgiften om dolda kameran kommer från Indonesiens polischef, som i sin tur hävdar att han har fått dem av polisen i Malaysia, rapporterar The Guardian.

Enligt honom ska de två kvinnor som gripits, varav en är indonesiska, ha lurats att tro att de mot betalning skulle delta i ett skämt och spruta vatten på för dem okända män. De ska också ha uppmanats att blunda när de sprutade "vattnet". Kvinnorna ska, enligt Guardians uppgifter, inte ha vetat att det var 45-årige Kim Jong-Nam - halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un - som var deras offer. Inte heller att "vattnet" i själva verket sannolikt var dödligt gift.

Dödorsaken är ännu inte officiellt fastställd.

Vill ha hem kroppen

På fredagen förklarade också Nordkoreas ambassadör i Malaysia att Pyongyang inte på några villkor kommer att acceptera något obduktionsresultat - då obduktionen genomförs i den malaysiska huvudstaden Kuala Lumpur. Nordkorea vill att kroppen skickas till Pyongyang.

– Den malaysiska sidan har tvingat fram obduktionen utan vår tillåtelse och utan att vi får vara med. Vi avvisar bestämt resultatet av obduktionen som ensidigt genomförs utan vår närvaro, säger ambassadör Kang Chol till journalister som samlats utanför bårhuset i den malaysiska huvudstaden där kvarlevorna efter Kim Jong-Nam finns.

Myndigheterna i Malaysia meddelade tidigare att Kim Jong-Nams familj måste lämna dna-prover till Malaysia innan kroppen kan skickas till Nordkorea.

– I dag har jag träffat befälet för den malaysiska polisen och i starkaste ordalag krävt att han omedelbart överlämnar kroppen, men han avvisade vårt krav, fortsätter ambassadör Kang Chol.

Misstänker Nordkorea

Kim Jong-Nam var Nordkoreas tidigare ledare Kim Jong-Ils äldste son. Han levde i exil och har kritiserat sin halvbror offentligt.

Han skulle flyga till regionen Macao i södra Kina och togs efter överfallet först om hand i flygplatsens sjukrum. Han avled i ambulansen på väg till sjukhus.

Tre personer har gripits i utredningen kring mordet, de två kvinnorna plus en man.

Enligt Sydkoreas underrättelsetjänst giftmördades halvbrodern av nordkoreanska agenter.