TT-Utrikes

Militären hedrar nationaldagen i Paris

TT-Utrikes Artikeln publicerades

I dag är det återigen dags för fransmännen att fira sin nationaldag. Precis om traditionen bjuder är huvudnumret förlagt till Paris, där den årliga militärparaden hålls. I år marscherar närmare 4 000 militärer längs Champs-Elysées, tillsammans med 220 motorfordon och 250 hästar.(TT)

I år marscherar närmare 4 000 militärer längs Champs-Elysées, tillsammans med 220 motorfordon och 250 hästar. 30 helikoptrar hovrar i luften ovanför. Med i marschen finns också president Emmanuel Macron, som sedan kommer att bevittna sitt manskap från förstaparkett på hedersläktaren.

Förra årets parad imponerade stort på USA:s president Donald Trump, som då var på statsbesök: Efter att ha suttit bredvid sin kollega Macron och sett paraden dra förbi lovade Trump att ordna något liknande på hemmaplan.

I år vill Frankrike markera att man stärkt de militära relationerna med Asien-Stillahavsregionen. Därför har Singapores premiärminister liksom Japans försvarsminister bjudits in och kommer båda att delta vid festligheterna.

Årets parad går annars under parollen "Brödraskap i uniform", med fokus på att hedra de soldater som dödats eller skadats i samband med sin tjänstgöring.

Sedan 1790 har fransmännen med få undantag, exempelvis under den tyska ockupationen på 1940-talet, slutit upp och firat 14 juli.