TT-Utrikes

Nordkorea: Det var inte vi

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nordkorea slår ifrån sig allt ansvar för den omfattande it-attacken som i våras drabbade datorer över hela världen. Både USA och Storbritannien har offentligt gått ut och anklagat diktaturen för att ligga bakom.(TT)

Nordkorea slår ifrån sig allt ansvar för den omfattande it-attacken som i våras drabbade datorer över hela världen. Både USA och Storbritannien har offentligt gått ut och anklagat diktaturen för att ligga bakom.

– Som vi har sagt flera gånger har vi inget med it-attacken att göra och vi känner inte att vi måste svara varje gång någon kommer med sådana absurda anklagelser som USA gjorde, säger en talesperson för Nordkoreas utrikesdepartement.

Anklagelserna från USA var en allvarlig politisk provokation som den nordkoreanska ledningen inte kan tolerera, säger talespersonen, enligt landets statliga nyhetsbyrå KCNA.

Utpressningsviruset Wannacry infekterade datorer i omkring 150 länder, även i Sverige, genom att låsa filer och kräva betalning för att datorerna skulle återställas. Totalt drabbades omkring 300 000 datorer.