TT-Utrikes

Nordkorea: USA kan inte inleda krig

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nordkorea vill massproducera kärnvapen, samtidigt som landets ledare öppnar för dialog med grannen i syd. - Hela USA är inom räckhåll för våra kärnvapen och avtryckarknappen är alltid på mitt skrivbord. Det är verkligheten, inte ett hot, säger Kim Jong-Un.(TT)

Diktatorn Kim Jong-Un säger att USA aldrig kommer att kunna starta ett krig mot Nordkorea nu när landet har utvecklat kapacitet att nå hela det amerikanska fastlandet med sina kärnvapen.

Landet ska under året fokusera på att massproducera kärnvapenbestyckade stridsspetsar och ballistiska robotar, säger han. Det skulle vara en upptrappning av landets internationellt kritiserade vapenprogram.

– Dessa vapen kommer bara att användas om vår säkerhet hotas, säger Kim Jong-Un i ett tv-sänt nyårstal.

"Vill minska spänningarna"

Han säger också att vägen till dialog med grannen Sydkorea ligger öppen och att han vill förbättra relationerna. Han talade i positiva ordalag om det kommande vinter-OS i Pyeongchang.

– När det kommer till relationen mellan nord och syd borde vi minska den militära spänningen på den koreanska halvön för att skapa en fredlig miljö. Både nord och syd borde göra ansträngningar.

Från sydkoreanskt håll välkomnas beskedet.

– Vi har alltid sagt att vi är villiga att prata med Nordkorea när som helst och var som helst, om det skulle hjälpa till att återupprätta de interkoreanska relationerna och leda till fred på den koreanska halvön, sade en talesman för presidenten.

Sydkoreas president Moon Jae-In har tidigare sagt att Nordkoreas deltagande kommer att garantera säkerheten för OS i Pyeongchang och föreslog förra månaden att Sydkorea och USA skjuter upp stora militära övningar tills efter spelen.

Vill inte glömmas bort

Under 2017 blev situationen vid den koreanska halvön alltmer spänd. I september genomförde landet ett kraftfullt kärnvapenprov, med nya FN-sanktioner som följd.

USA:s president Donald Trump har tidigare sagt att Pyongyang och Kim Jong-Un är på ett "självmordsuppdrag". När han fick frågor om diktatorns nyårstal vid sitt nyårsfirande i Mar-a-Lago, Florida, sade Trump kort "vi får se, vi får se".

En analytiker vid Koreauniversitetet i Seoul säger att talet tyder på att landet sannolikt kommer tona ned sina robottester åtminstone fram över vinter-OS.

– Vad Nordkorea är mest bekymrat över är att glömmas bort på den internationella arenan. Utan att skjuta upp robotar eller genomföra ett kärnvapenprov kommer landet vara i strålkastarljuset bara genom att delta i OS, säger Nordkoreaexperten Nam Sung-Wook.