TT-Utrikes

Nya anklagelser om sexköp mot hjälparbetare

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Personal tillhörande organisationen Läkare utan gränser anklagas för att ha köpt sex av prostituerade och för sexuella trakasserier i flera afrikanska länder, rapporterar BBC.(TT)

I ett nyhetsprogram berättar flera anonyma kvinnliga anställda om hur vissa män inom organisationen öppet köper sex av prostituerade och hur organisationen inte tagit deras anmälningar på allvar. Det ska i första hand handla om logistikpersonal och inte läkare och sjuksköterskor.

Flera andra hjälporganisationer har blivit anklagade för att inte göra tillräkligt för att stoppa medarbetare som köper sex eller beter sig olämpligt. Brittiska Oxfam sparkades i juni ut från Haiti efter anklagelser om att organisationen försökt mörka uppgifter om anklagelser mot en medarbetare på hög nivå i Haiti. Anklagelser har även riktats mot bland andra Rädda barnen.

En representant för Läkare utan gränser i Storbritannien säger till BBC att organisationen tar anklagelserna på allvar men att man inte kan hitta några interna rapporter som överensstämmer med anklagelserna. Efter avslöjandena om Oxfam gick Läkare utan gränser i Storbritannien ut med att man avskedat 19 personer för sexuella trakasserier under 2017.