TT-Utrikes

Ombytta roller: Noshörning fällde tjuvjägare

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Jakten på noshörningen gick inte som tjuvjägarna i Namibia hade tänkt sig. Jakten tog en oväntad vändning och snabbt uppstod ombytta roller: noshörningen fällde jägaren. Det hände i nationalparken Etosha.(TT)

Jakten på noshörningen gick inte som tjuvjägarna i Namibia hade tänkt sig. Jakten tog en oväntad vändning och snabbt uppstod ombytta roller: noshörningen fällde jägaren.

Det hände i nationalparken Etosha. Polisen Simson Shilongo berättar för tidningen The Namibian - som alltför ofta har anledning att rapportera om tjuvjakt - att den namngivne jägaren och några medbrottslingar tog sig in i parken i syfte att jaga de stora djuren.

De spårade en noshörning, men plötsligt kom den "från ingenstans" och anföll jägarna. En av dem blev illa skadad i benet. Han kunde inte ta sig från platsen själv.

Kamraterna försökte gömma honom på ett berg i närheten, men han greps nästa dag och får nu vård på Opuwo-sjukhuset. Under polisbevakning.

2014 började myndigheterna i Namibia att avsiktligt avlägsna horn från noshörningar i hopp om att djuren då inte ska dödas av tjuvjägare. I början av 2017 rapporterade The Namibian, med hänvisning till landets miljödepartement, att man dittills hade avlägsnat hornen från 451 spetsnoshörningar.