TT-Utrikes

Senatsutskott vill skydda Mueller från Trump

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Senatens juridiska utskott har godkänt ett symboliskt förslag om att skydda den särskilde åklagaren Robert Mueller från att bli sparkad av USA:s president Donald Trump, skriver CNN. Förslaget godkändes i utskottet med siffrorna 14-7.(TT)

Senatens juridiska utskott har godkänt ett symboliskt förslag om att skydda den särskilde åklagaren Robert Mueller från att bli sparkad av USA:s president Donald Trump, skriver CNN.

Förslaget godkändes i utskottet med siffrorna 14-7. Fyra republikaner anslöt till Demokraterna, som alla stöttade förslaget. Det innebär i korthet att Mueller och andra framtida särskilda åklagare skulle kunna överklaga ett eventuellt avskedande i domstol.

Lagstiftningen har dock liten chans att bli verklighet då majoritetsledaren i senaten, republikanen Mitch McConnell, har sagt att det inte kommer att tas upp för debatt i hela senaten. Samtidigt är det osannolikt att Trump skulle skriva under lagen.

Den symboliska handlingen ska dock ses som en ovanlig partiöverskridande markering, eller varning, mot Donald Trump att sparka den särskilde åklagaren, skriver CNN.

Robert Mueller leder utredningen om eventuellt samröre mellan Ryssland och Trumps valkampanj inför presidentvalet 2016.