TT-Utrikes

Hårda frågor när Kavanaugh frågas ut

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Det blev åter en stökig start när senatens utfrågning av Brett Kavanaugh, som president Trump vill se som USA:s näste HD-domare. Nu ställs de riktigt hårda frågorna, som synen på abort och presidentens rättsstatus.(TT)

Utfrågningen dag två avbröts återigen av högljudda demonstranter som fördes ut av vakter.

Tuffa frågeställningar som lär beröra bland annat samkönade äktenskap och vapenlagar väntas under onsdagen.

Kavanaugh sattes under hård press från liberala republikaner och demokrater, som fruktar att han kommer att försöka inskränka rätten till abort. Hans svar var att han är medveten om frågans vikt och att han kommer att respektera Högsta domstolens prejudikat i frågan.

– Jag lever inte i en bubbla - jag lever i den verkliga världen, sade Kavanaugh sedan den demokratiska senatorn Dianne Feinstein uppmärksammat honom på antalet dödsfall bland kvinnor som utfört illegala aborter innan ett beslut om rätten till abort togs 1973, skriver The New Tork Times.

Frågor om presidenten

Även den konservative Kavanaughs syn på huruvida en sittande president kan åtalas för brott eller civilrättsligt har utlovats av justitieutskottets demokratiska medlemmar på onsdagen.

– Vi måste konfrontera en obekväm men viktig fråga om huruvida president Trump kan ha valt er, domare Kavanaugh, för att skydda sig själv, sade Delawaresenaten Chris Coons enligt public servicekanalen NPR inför utfrågningen.

Kavanaugh indikerade att han skulle kunna utfärda domar även mot en president som utnämnt honom, bland annat genom att nämna att han dömt i ett fall där en fånge i det ökända lägret Guantanamo drev ett rättsfall mot den tidigare presidenten George W Bush, som utnämnde Kavanaugh till hans dåvarande jobb.

Däremot duckade han på frågan om en sittande president kan tvingas inställa sig inför rätten eller en utredare, något som skulle kunna vara aktuellt med anledning av den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning.

– Jag kan inte ge dig något svar på den hypotetiska frågan, sade Kavanaugh enligt The New York Times.

Utredde Clinton

Frågan är också aktuell eftersom Kavanaugh har en bakgrund som medhjälpare till den särskilde åklagaren Ken Starr som utredde president Bill Clinton för bland annat affären med praktikanten Monica Lewinsky. Kavanaugh bidrog med några av de skarpa formuleringar som ledde till riksrättsanklagelser - som Clinton dock friades ifrån.

Men några år senare tänkte Kavanaugh om och skrev i en juridisk tidskrift att en sittande president inte ska behöva distraheras av brottsutredningar. Det kan tänkas tilltala Trump, i en tid då hans tidigare advokat Michael Cohen pekat ut honom som medskyldig till kampanjfinansieringsbrott och Robert Muellers utredning av ryska påverkan under valrörelsen 2016 pågår.

Även om det mesta tyder på att Kavanaugh kommer att godkännas av senaten, där Republikanerna har en knapp majoritet, är det symboliskt viktigt för högt profilerade demokrater att visa upp sig som tuffa utfrågare under förhöret.

Avbröts av protester

Även på onsdagen blev de inledande förhören tumultartade och avbröts upprepade gånger av hojtande demonstranter. Dagen innan ska 61 personer, som varnade för att Högsta domstolen med Kavanaugh kommer att präglas ideologiskt av konservativa värderingar, ha förts bort från utskottsrummet - och ytterligare nio från en annan senatsbyggnad. Men utskottets ordförande, Iowarepublikanen Chuck Grassley, förblev lugn.