TT-Utrikes

Sterila myggor mot smittspridning

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Flera miljoner sterila myggor ska släppas i Miami. - Var försiktig med dem, du vill inte skada dem, säger Philip Stoddard, borgmästare i staden South Miami, när några av dem släpptes under torsdagen. Projektet är ett försök att minska beståndet av den smittspridande myggarten aedes aegypti.(TT)

Flera miljoner sterila myggor ska släppas i Miami.

– Var försiktig med dem, du vill inte skada dem, säger Philip Stoddard, borgmästare i staden South Miami, när några av dem släpptes under torsdagen.

Projektet är ett försök att minska beståndet av den smittspridande myggarten aedes aegypti. Myggorna som släpps bits inte, eftersom de alla är av hankön. Aedes aegypti överför denguefeber, zikavirus och chikungunya.

Myndigheterna i Florida har tidigare besprutat i området, men invånarna har klagat på de ohälsosamma och ineffektiva kemikalierna. Myggorna som släpps har smittats med Wolbachia, en bakterie som bara påverkar just myggorna och som gör hanarna sterila.

– Vårt mål är att förstöra beståndet av aedes aegypti i South Miami. Om det här blir lyckat blir nästa steg att göra det i ett större område, säger Stoddard.