TT-Utrikes

Stort tillkännagivande om Nordkorea väntas

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Sydkorea kommer inom kort att tillkännage något "stort" gällande Nordkorea, enligt USA:s president Donald Trump. Trump, som talat med Sydkoreas president Moon Jae-In, säger till reportrar i Vita huset att Sydkorea kommer med mer information vid klockan 01 svensk tid.(TT)

Uttalandet kom sedan Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong besökt Washington för att informera de amerikanska allierade om de senaste förhandlingarna med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Pyongyang.

Sydkorea tillkännagav i tisdags att Nordkorea sagt att det inte finns "någon anledning" att hålla fast vid sina kärnvapen "om militära hot mot Nordkorea försvinner och säkerheten för dess regim garanteras".

Nordkorea är öppet för "uppriktiga förhandlingar" med USA om kärnvapennedrustning och skulle avbryta robot- och kärnvapenprov samtidigt som dialogen pågår, sade Chung efter att ha återvänt från mötet i Pyongyang.

President Donald Trump har välkomnat Nordkoreas erbjudande som "mycket positivt".

USA:s nationelle underrättelsechef Dan Coats sade till kongressen att han var "ganska skeptisk" och vicepresident Mike Pence sade att USA:s inställning till Nordkorea inte kommer att förändras "tills vi ser trovärdiga, bevisliga och konkreta åtgärder mot kärnvapennedrustning."