TT-Inrikes

UD: Svensk medborgare avrättad i Irak

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En svensk-irakisk medborgare med misstänkta kopplingar till en terrorrörelse har ha avrättats i Irak, uppger svenska utrikesdepartementet för TT Mannen, som var i 60-årsåldern, hängdes tillsammans med ytterligare 37 misstänkta jihadister på torsdagen.(TT)

Mannen, som var i 60-årsåldern, hängdes tillsammans med ytterligare 37 misstänkta jihadister på torsdagen.

Justitieminister Haidar al-Zamali var på plats när fångarna avrättades i fängelset i staden al-Nasiriyya i södra Irak.

De avrättade ska enligt provinsmyndigheterna ha dömts för terrorbrott och ha haft kopplingar till jihadiströrelserna Islamiska staten och al-Qaida. Samtliga, även den svenske medborgaren, hade irakiskt medborgarskap, enligt AFP:s källor.

Enligt Iraks justitiedepartement ska alla de avrättade ha varit IS-anhängare, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Massavrättningen är den mest omfattande sedan den 25 september. Då avrättades 42 sunnimuslimer som dömts för terrorrelaterade brott i samma fängelse.

Staden har varit mål för en rad bombattacker som terrorgruppen IS tagit på sig.

Tiotusentals människor sitter fängslade i Irak, misstänkta för terrorbrott. Enligt Irakisk lag kan medlemskap i terrorrörelsen IS bestraffas med livstidsstraff eller döden, skriver The Independent.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har kritiserat de irakiska massåtalen mot misstänkta IS-anhängare. Enligt HRW tycks myndigheterna "åtala alla IS-misstänkta som sitter fängslade, i första hand för IS-medlemskap, och fokuserar inte på specifika handlingar eller brott de kan ha utfört", rapporterar AFP.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera uppgiften om den avrättade svensk-irakiern.