TT-Utrikes

Öppning för samtal mellan Nord- och Sydkorea

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den sydkoreanska regeringen föreslår samtal med grannen Nordkorea i nästa vecka. Förslaget kommer sedan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sagt att man kan tänka sig att skicka nordkoreaner till vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.(TT)

– Vi hoppas att syd och nord kan sitta ansikte mot ansikte för att diskutera den nordkoreanska delegationens deltagande i Pyeongchang-spelen och andra frågor av ömsesidigt intresse för förbättring av interkoreanska band, säger Sydkoreas enhetsminister Cho Myoung-Gyon.

Under sitt nyårstal var Kim Jong-Un hotfull, men han hade också mjukare inslag där han uttryckte intresse för dialog och medverkan i OS mellan den 9 och den 25 februari.

Cho Myoung-Gyon nappade direkt och sade att Sydkorea vill prata med Nordkorea när som helst, var som helst och i vilken form som helst. Men han var också mer precis och föreslog samtal mellan höga företrädare för de båda regeringarna i gränsstaden Panmunjom den 9 januari.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att sanktionerna mot Nordkorea börjar få kraftfull effekt och noterar Kim Jong-Uns vilja till dialog.

"Kanske är det goda nyheter, kanske inte - vi får se", skriver Trump.