TT-Utrikes

USA blockerar FN-uttalande om Gaza

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA har blockerat ett uttalande från FN:s säkerhetsråd, som skulle kräva en oberoende utredning av det dödliga våldet vid Gazaremsan i samband med invigningen av USA:s Jerusalemambassad, enligt diplomater. Ett utkast hade tagits fram av Kuwait.(TT)

Ett utkast hade tagits fram av Kuwait.

I det fanns formuleringar som skulle ha uttryckt "ilska och sorg över dödandet av palestinska civila som utövar sin rätt till fredliga protester", vid sidan av krav på en oberoende utredning av våldet.

Samtidigt har två tredjedelar av säkerhetsrådet uttryckt "djup oro" att en resolution från 2016 inte efterlevs, som kräver att Israel stoppar byggandet av bosättningar på ockuperad mark.

Tio av de femton medlemmarna, bland dem Sverige, Frankrike och Nederländerna, har skrivit ett brev till FN-chefen António Guterres.

"FN:s säkerhetsråd måste stå bakom sina resolutioner och se till att de har mening, annars riskerar vi att undergräva det internationella systemets trovärdighet", står det bland annat.

Resolutionen antogs en månad innan USA:s president Donald Trump svors in. Den gick igenom till följd av att USA valde att inte lägga sitt veto, vilket Trump kritiserade hårt.