TT-Utrikes

USA hotar "vidta åtgärder" mot Maldiverna

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Maldivernas president Abdulla Yamin försöker att klänga sig fast vid makten. Yamin erkände sig inledningsvis besegrad mot oppositionens gemensamma presidentkandidat i valet i september, och det var tänkt att han skulle överlämna makten den 17 november.(TT)

Maldivernas president Abdulla Yamin försöker att klänga sig fast vid makten. Yamin erkände sig inledningsvis besegrad mot oppositionens gemensamma presidentkandidat i valet i september, och det var tänkt att han skulle överlämna makten den 17 november.

Yamin har dock begärt att högsta domstolen i landet ska annullera valresultatet och utlysa ett nyval. Oppositionen oroar sig för att tilltaget kommer att leda till förnyade oroligheter i det lilla öriket.

USA varnar för att landet kan "vidta lämpliga åtgärder" om Yamin inte överlämnar makten frivilligt, skriver Robert Palladino, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet, på Twitter.

Yamin har gjort sig känd för att styra landet med järnhand. Sedan han tog makten 2013, har han låtit fängsla många politiska motståndare. Däribland hans halvbror - expresidenten Maumun Abdul Gayum - som bytt sida till oppositionen.