TT-Utrikes

USA stänger ryska konsulatet i San Francisco

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tonen hårdnar mellan USA och Ryssland efter att Moskva nyligen fattat ett beslut som tvingar hundratalas amerikanska diplomater att lämna Ryssland. Nu stängs tre ryska kontor i USA. USA har beordrat Ryssland att stänga sitt konsulat i San Francisco.(TT)

USA har beordrat Ryssland att stänga sitt konsulat i San Francisco. USA kräver också att två av Rysslands kontor i Washington respektive New York stängs.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov beklagar i ett telefonsamtal med sin amerikanske kollega Rex Tillerson beslutet att stänga de ryska beskickningarna. Han beklagar också att spänningarna i de bilaterala kontakterna mellan länderna trappas upp, en utveckling som han anser inte startats av Moskva, enligt ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet.

I uttalandet sägs också att Moskva kommer att granska det nya amerikanska utspelet i detalj och därefter meddela sitt svar.

Många lokalanställda

Amerikanska UD:s talesperson Heather Nauert säger att USA nu har genomfört den ryska regeringens begäran om att minska personalstyrkan i Ryssland. Men USA har inte bekräftat antalet - 755 personer - som Ryssland angav i slutet av juli i år.

Med neddragningen ska antalet ambassad- och konsulatanställda i Ryssland vara nere på 455 personer, samma antal som Ryssland har i USA. Det är inte klart hur många av dem som mister jobbet i Ryssland är ryska medborgare. Enligt den ryska nyhetssajten RBK kan minst 600 av dem vara lokalandställda ryssar.

Vill slippa upptrappning

"Vi anser att den här åtgärden var oberättigad och skadar relationen mellan våra länder", säger Nauert om bantningen i ett uttalande, och tillägger att med stängningen av de tre ryska kontoren i USA så har båda länderna tre konsulat vardera i respektive land.

Amerikanska UD hoppas nu att de båda länderna kan undvika ytterligare motåtgärder, men säger samtidigt att "USA är redo att vidta ytterligare åtgärder om det blir nödvändigt".

Utspelet i juli från Ryssland om den drastiska bantningen av antalet diplomater var ett svar på att USA röstat igenom nya sanktioner, som bland annat riktades mot den ryska energisektorn.