TT-Utrikes

USA:s östkust rustar för orkanen Florence

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Invånarna hamstrar batterier, spikar igen fönster och bygger barrikader av sandsäckar. Den amerikanska östkusten förbereder sig inför den kraftiga orkanen Florence, som beskrivs som "extremt farlig".(TT)

Över 1,5 miljon personer har uppmanats att evakuera innan Florence drar in från Atlanten på torsdagen. Prognosen är att den kommer att slå hårdast mot delstaterna South Carolina, North Carolina och Virginia.

Orkanen kommer med stor sannolikhet att bli "stor och extremt farlig", enligt det amerikanska orkancentret NHC, rapporterar CNN. Florence är en kategori 4-orkan på en femgradig skala, men väntas öka i styrka till nära den högsta nivån. Vindhastigheten är redan uppe i över 60 sekundmeter.

Kraftiga skyfall

Den kan bli det värsta ovädret som nått regionen på årtionden, och väntas föra med sig stora mängder regn som kan leda till katastrofala översvämningar och elavbrott. Enligt NHC kan det komma 25-38 centimeter regn, möjligen mer, i vissa områden.

Östkustbor spikar igen fönster och hamstrar mat och vatten inför torsdagen. Många skolor har redan stängt. Utanför bensinmackar ringlar köerna långa, eftersom alla vill ha bilen fulltankad i ett nödläge.

I en järnaffär i Charleston i South Carolina är det rusning efter batterier, ficklampor, presenningar och sandsäckar.

– Vi har jobbat på för fullt, säger butiksägaren John Johnson, som sett till att spara några sandsäckar till den egna affären, till AFP.

"Läskigt för oss"

Deborah LaRoche överväger att lämna sitt hem. Hon är uppvuxen i stormdrabbade Florida, och är noga med att inte underskatta en orkan.

– Det spelar ingen roll vad som hände under tidigare stormar. Den här är annorlunda, säger hon.

I Holden Beach i North Carolina, precis längs stormens förväntade väg, pågår också förberedelserna.

– Det här är läskigt för oss alla. Vi vet att det inte är något vi kan ta lätt på, säger butiksinnehavaren Jennifer Oosterwyk, till Reuters.