TT-Utrikes

Video: FN-soldater lät syrisk polis anfallas

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Österrikiska FN-soldater i Syrien misstänks för att 2012 medvetet ha låtit syriska poliser köra in i ett bakhåll. Händelsen där nio personer miste livet ska nu utredas av Österrikes försvarsdepartement. En utredningskommission började undersöka händelsen på lördagen, skriver nyhetsbyrån AFP.(TT)

En utredningskommission började undersöka händelsen på lördagen, skriver nyhetsbyrån AFP. Händelseförloppet, som filmades av FN-soldaterna, publicerades först av den österrikiska tidningen Falter.

"I ett första steg samlas alla rapporter, ordergivningar, lagar och regleringar som kan vara relevanta för utredningar in, undersöks och utvärderas", skriver departementets talesperson Michael Bauer på Twitter. Han tillägger att FN har kontaktats för att delta i utredningen.

I filmklippet som Falter publicerat ses ett antal män ligga i bakhåll bakom stenblock i Golanhöjderna i södra Syrien. De syriska poliserna anländer sedan till FN-soldaternas vägspärr.

– Kan vi åka? frågar en av poliserna.

De får klartecken och strax därefter mejas de ned med automatvapen, vilket även detta filmas.

En diskussion som hörs på filmen visar att FN-soldaterna var medvetna om vad som skulle hända.

– Du borde verkligen ha berättat för dem, säger en av dem med österrikisk accent.

– Det händer snart, du kommer att få se, säger en annan av dem.

Enligt en talesperson för FN dödades nio syriska poliser i överfallet. Händelsen har rapporterats in till FN:s säkerhetsråd, skriver AFP.