TT-Utrikes

Ännu en Trump-medarbetare avgår

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ytterligare en anställd i Vita huset har sagt upp sig efter anklagelser om hustrumisshandel. Stabschefen John Kelly rapporteras vara villig att avgå med anledning av hur han hanterat den växande skandalen. Skandalen kring hustrumisshandel i den politiska maktens hjärta i USA växer.(TT)

Skandalen kring hustrumisshandel i den politiska maktens hjärta i USA växer. Tidigare i veckan avgick stabssekreterare Rob Porter efter anklagelser om hustrumisshandel. På fredagen valde även talskrivaren David Sorensen att säga upp sig efter liknande anklagelser kommit från hans fru.

Enligt Vita husets talesperson Raj Shah blev anklagelserna mot Sorensen först kända på torsdagen. Omgående ska man ha konfronterat talskrivaren med uppgifterna, anklagelser som han själv avvisar.

Sorensens ex-fru vittnar om flera fall av våld. Till tidningen The Washington Post säger hon att talskrivaren bland annat ska ha kört över hennes fot och släckt en cigarett på hennes hand.

Båda exfruarna anklagar

Kellys chefer har sagt att de inte anser att det är någon överhängande risk att han behöver avgå, och uppger att han inte har gjort något formellt erbjudande.

När skandalen kring Porter, vars båda exfruar anklagar honom för misshandel, började rullas upp för några dagar sedan, försvarade Kelly honom och kallade honom "rättrådig och hederlig".

Kelly uppgav i fredags att han fått information i november om att Porter anklagades för misshandel, men inte känt till omfattningen förrän denna vecka.

"Blir krossade"

Även USA:s president Donald Trump har hyllat Porter och sagt att det är en "tuff tid" för hans tidigare medarbetare.

– Han säger att han är oskyldig, och det måste man komma ihåg. Han sade väldigt tydligt i går att han är oskyldig, sade Trump i fredags, rapporterar Reuters.

Presidenten uttryckte däremot inte medkänsla med de två kvinnorna, som vittnat om verbal och fysisk misshandel som de säger sig ha utsatts för när de var gifta med Porter.

I stället klagar nu Trump, på Twitter, över bristande rättssäkerhet.

"Människors liv blir krossade och förstörda av blotta anklagelser", skriver han.