Tvåettan

Nya ord och ord som aldrig lyckades ta plats

Tvåettan Artikeln publicerades
Foto:Östra Småland

Hon satte upp sitt blorange hår, dabbade framför spegeln och funderade på om hon var cringe när hon lekte med sin fidget spinner.

Dagen hade hon tänkt ägna åt att döstäda med en paus för att dricka en kopp kombucha innan hon skulle ut och plogga för att avsluta dagen med en omakase.

Se där några av 2017 års nyord.

Blorange är en persikoaktig ton, en mix mellan mellanblont och orange.

Dabba är en dansrörelse där man sänker huvudet mot ena armvecket och samtidigt höjer andra armen. Det kommer från engelskans dab som används både som substantiv och verb om rörelsen som uppstod inom den amerikanska hiphopkulturen.

Cringe är inlånat från engelskan, som används både som substantiv, adjektiv, verb och utropsord som uttryck för pinsamhet.

Fidget spinner är leksaken med tre vingar som blev en landsplåga i somras.

Döstäda är att rensa ut och sortera personliga tillhörigheter för att undvika att anhöriga ska behöva göra detta efter ens bortgång.

Kombucha är sötat te som får jäsa, och anses ha hälsosamma effekter.

Plogga är att jobba samtidigt som man plockar skräp, ofta i grupp.

Omakase är en restaurangmåltid som gästen låter kocken komponera efter eget huvud. Begreppet används främst på japanska restauranger och för sushimåltider.

Det är Språkrådet som presenterar årets nyord. Språkrådet godkänner inte nya ord, det gör vi alla som väljer att använda dem, eller inte använda dem. En del ord kommer att försvinna, andra blir en del av språket. En del ord är bildade direkt i svenskan, andra är importerade. Språkrådet samlar in nyorden främst genom dagstidningar, tv och radio.

Andra nyord är bonus malus, skattesystem där fordon med låga utsläpp premieras ekonomiskt medan fordon med höga utsläpp beläggs med en straffavgift, doxa, att lämna ut en privatperson genom att publicera känslig information på internet och expresskidnappning, en kidnappning som inte varar längre än vad som krävs för att tömma en persons bankkkonto. Poddtaxi är ett litet eldrivet fordon som används som taxi. Postfaktisk hänger ihop med en tidsanda där man inte längre baserar argument och beslut på fakta.

Sekundärkränkt är den som blir upprörd av en kränkning riktad mot en annan person. Serieotrohet är att se ett avsnitt av en tv-serie utan att ens partner, som följer samma serie, får vara med.

Skogsbad är en terapiform som går ut på att vistas i skogen som en metod att minska stress, och en spetspatient är en patient med god kunskap om sin sjukdom som därför får ta vissa beslut om behandlingen.

Men det ord som mest är förknippat med 2017 är #metoo, en hashtagg och benämning för en rörelse som går ut på att motverka sexuella trakasserier och övergrepp genom att många delar med sig av sina erfarenheter.

Det började med ett upprop på twitter, och rörelsen spred sig snabbt över hela världen.

Ett antal män - och någon enstaka kvinna – har tvingats bort från sina uppdrag.

Sedan 2000 har årets nyord presenterats.

En del är numera vardagsord, som mess, messa och sms-meddelande, 2000, homoadoption 2001, vinterkräksjuka 2003, googla 2003, sudoko 2004 och app från 2010.

Andra har inte lyckats etablera sig. Vem använder ord som Odellplatta, minnesprick eller bin Ladin-rabatt idag?

Odellplatta var nytt 2007, det var en bottenplatta till nybygge som skyndsamt anlades innan bidragsreglerna ändrades. Minnesprick var, eller är, ett datachip, ett väldigt litet. Bin Ladin-rabatt är prissänkning på flygbiljett för att locka resenärer.

2007 var året då rondellhund tog sig in på nyordslistan. Under en period var det fullt med hundskulpturer i rondeller över hela landet, och sedan försvann de lika plötsligt som de dök upp.

2003 talades det om kostymrasister, prydliga och välklädda personer med rasistiska åsikter och nätdeklarant, alltså personer som deklarerar på nätet. Tio år senare var 5:2-diet ett nytt ord, dieten där man svälter två dagar och äter normalt resten av veckan, liksom betalskugga som är avsaknad av mobiltäckning som gör att det inte går att använda kort i betalterminaler.

Tittar man på gamla nyordslistor finns det ord som verkligen borde ta sig in i språket.

Som funktionell dumhet. Det förklaras med att man är kompetent och gör sitt jobb men inte reflekterar över om det är meningsfullt, och det kan också innebära att man tar flummigt visionsprat på allvar.

Eller gubbploga, att snöröjning av bilvägar prioriteras före plogning av busshållplatser och gångvägar, men ordet kan användas ocks i överförd betydelse.

Hela listan finns på http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.html.