Kultur

Allvar och kuriosa om maktens män

Kultur Artikeln publicerades

John F Kennedys erotiska vidlyftigheter berodde – bland annat – på att hans medicinering mot Addisons sjukdom stimulerade sexualdriften. Den ledde också till kraftig hårväxt och en pigmentering som såg ut som solbränna.

Denna uppgift och åtskilligt annat hittar vi i Karin Henrikssons nyutkomna bok om USA:s 44 presidenter. Att Trump har nummer 45 beror på att Grover Cleveland valdes för två icke – sammanhängande perioder (1885–89 och 1893–97). ”Tag vara på möblemanget – jag kommer tillbaka”, sa han till personalen i Vita huset när han flyttade ut efter första perioden.

Varje president avhandlas på några sidor, men Washington, Lincoln, Franklin D Roosevelt och ett par till får litet större utrymme. En faktasida med personuppgifter och kuriosa kompletterar varje personporträtt.

Skvallerfaktorn är ganska hög i boken, men författaren, som är mångårig USA-korrespondent för Svenska Dagbladet, har också lagt in seriös information om Högsta domstolen, valsystemet, vicepresidenterna och annat som kan verka exotiskt för oss européer. Ett särskilt kapitel ägnas åt USA:s författning, som omges av en nästan religiös vördnad. I tidens anda skriver Henriksson ganska mycket om de olika presidenternas syn på kvinnor och minoriteter.

Andra avsnitt ger en inblick i livet i Vita huset och berättar om mat och dryck, presidenthustrur, barn och husdjur – och så förstås utomäktenskapliga barn och älskarinnor.

Henriksson serverar en lättsam blandning av allvar och kuriosa, av dags- och veckotidningsjournalistik. Hon drar sig inte för värdeomdömen, men skriver försiktigt om Obama och Trump, som ännu inte är redo för historiens dom.

Bok

USA:s alla presidenter – Från Washington till Trump

Karin Henriksson

(Lind & Co)

Visa mer...