Kultur

Bitterheten stannar kvar

Kultur Artikeln publicerades

Att först hitta sin hustru sedan 42 år död, till synes misshandlad till döds, och sedan anhållas och häktas för att ha mördat henne måste vara något av det värsta som kan hända en människa.

För Ingemar Westlund blev det verklighet för elva år sedan när han hittade sin Agneta sönderslagen vid en strand nära huset i Loftahammar.

Boken På osannolika skäl, som journalisten Hannes Dükler skrivit, är Ingemars historia rakt igenom. Det är en traumatisk berättelse på många olika sätt. Inte bara för att Ingemar förlorar sin närmaste och hamnar i häktet misstänkt för hennes död. Utan också för att även när han släppts så kvarstår misstankarna under lång tid. Det blir många gånger en envägskommunikation när han vill ha kontakt med de utredande poliserna eller åklagaren. Han skriver brev på brev både under den trots allt relativt korta tid han sitter i häktet och efteråt om sina teorier om vad Agneta kan ha råkat ut för. Men breven förblir obesvarade. Och när väl misstankarna definitivt avskrivs och det till synes osannolika slås fast – att en älg var den som tog död på hans hustru – finns skvallret kvar, grannar vänder bort blickarna och misstron lever om att det nog ändå var Ingemar som var Agnetas baneman.

Det är lätt att sätta sig in i den vanmakt han känner. En sorts helvetisk labyrint utan utgång. Och självklart blir bitterheten och ilskan bestående av att de som utredde inte lyssnade. Men det är också här som journalisten Hannes Dükler blir för enögd utan ambition att ge en objektiv redovisning av polisens överväganden.

Det går naturligtvis att peka på att polisen låste sig för snabbt vid Ingemar och tappade det breda perspektivet, men långt mer allvarligt hade faktiskt varit om man inte undersökt Ingemars och Agnetas relation till varandra. Tyvärr är det fortfarande så att betydligt fler kvinnor mister sina liv för en mans hand än för att de blir anfallna av en älg i skogen, även om författaren i slutet listar ett antal älgattacker mot människor som förekommit i världen. På motsvarade sätt skulle det också gå att lista mord i nära relationer med en kvinna som offer och mannen som gärningsman. Och den listan skulle bli oändlig. Tyvärr.

Det som saknas är de utredande polisernas perspektiv. Hur resonerade de när de så småningom faktiskt kom fram till att en älg hade angripit Ingemars fru. Det hade boken tjänat på. Nu blir det istället bitterheten och anklagelserna mot enskilda poliser och kriminaltekniker som stannar kvar efter läsningen.

Bok

På osannolika skäl

Hannes Dükler

(Polaris)

Visa mer...