Kultur

Dags att ta ett snack med katten igen?

Kultur Artikeln publicerades

Att katter har ett språk, begriper jag. Susanne Schötz går noga igenom kattens vokaler och konsonanter liksom konsonantklasser för att lära oss att kommunicera bättre med katten.

Nu är jag fullt nöjd med att katten Leo mest spinner hos mig och när han trampar på min bringa för att bli klappad när jag ligger och läser. Jag fattar när han vill ha mat och jag börjar förstå när han ställer till med bus. Han leker med hundarna och det kan bli väl livligt. Men en frisk katt springer kvickt undan om det behövs. Tror jag, för när det gäller katter är jag en amatör och kommer att förbli. Det finns alltså mer kunskap i boken än jag tror att jag behöver.

Mitt behov av att föra djupsinniga samtal med Leo är något begränsat. Andra katter träffar han inte, han är en kastrerad innekatt (Ragdoll och Birma). Likväl prövade jag några av tipsen i boken och antingen blev Leo då så häpen att han baxnade, annars sa jag något som förvånade honom storligen.

Att Susanne Schötz också fyller på med tips för att hantera kattproblem är välkommet, för hon hör till dem som tycker att katter är fascinerande och fantastiska djur och vill att de ska ha det bra. Det är bra för kattamatörerna också. Jag kanske ska ta ett nytt snack med Leo?

En annan kattälskare är kyrkohistorikern dr Birgitta Rengmyr Lövgren. Hon berättar historier i genren faction, både fakta och fiktion. Det är fullt tillåtet och då blir det små skisser om folk och fä. Alla har inte haft kyrkohistorisk betydelse. Det är rätt uppenbart att den mystiska traditionen betyder mycket för författaren och då är det rätt självklart att hon vill ha katter i sin framställning. Katten är ett mystiskt kreatur.

Boken, som säljs till förmån för Djurgårdskyrkan, är en vänlig bok, författaren umgås med vänner hon mött eller läst och sätter in katter i detta sammanhang. Hon har fyllt 80 år, men ville tona ner festen, fast boken kom ut till den. Inga presenter! Och vad gällde tal på högtidsdagen citerade hon en kollega: ”och så talar dom om för mig hur bra jag är – och det vet jag ju förut.” Där är en leende replik som beskriver den vänliga boken. ”Trivsam” skulle den kallas av en annan kyrkohistoriker, inser jag.

Bok

Kattens hemliga språk

Susanne Schötz

(Forum)

Visa mer...

Bok

Kyrkohistoriska katter

Birgitta Rengmyr Lövgren

(Djurgårdskyrkans vänner)

Visa mer...