Kultur

Den oväntade mördaren

Kultur Artikeln publicerades

Agatha Christie har kallats för pusseldeckarnas mästarinna. Hennes böcker har översatts till över 100 språk och sålts i miljarder exemplar – och kommer fortfarande ut i nya upplagor.

Dolken från Tunis (The Murder of Robert Ackroyd) från 1926, som var hennes genombrottsverk, föreligger nu i en prydlig nyutgåva i Bookmarks serie av Christieklassiker.

Handlingen utspelas som så ofta i en idyllisk by, befolkad av pensionerade överstar, gamla damer och välmående godsägare och därtill förstås ett antal betjänter och husor. I denna miljö har dessutom detektiven Hercule Poirot slagit sig ned för att njuta sitt otium.

Den trogne Christieläsaren studerar med välbehag de inledande skisserna, som visar platsen för det mord som redan den engelska titeln utlovar. Författarinnans specialitet var den skickliga intrigen, det överraskande slutet och den oväntade mördaren, ofta den minst misstänkte.

Dessa ingredienser finns i hög grad med i denna bok, men i övrigt har de nästan hundra år som gått blottlagt vissa svagheter. Det är litet för många som tjuvlyssnar bakom dörrarna och litet för mycket prat av Poirot om hans små grå celler. Transportsträckan fram till slutet känns med andra ord litet väl lång. Men den som önskar sig en lagom blandning av verklighetsflykt, nostalgi och ett gåtfullt dödsfall, som inte är alltför upprörande, kommer säkert att trivas med boken.

Bok

Dolken från Tunis

Agatha Christie

Översättning: Gudrun Ullman

(Bookmark)

Visa mer...