Insändare

Det klingar falskt i kören av sörjande

Insändare Artikeln publicerades

Jag fick ett brev igår från någon snubbe på Gota Media som först beklagade sig över nedläggningen för att sedan ge mig ”erbjudande” om att gå över till Oskarshamnstidningen.

Jag säger nej tack till högertidningen, någon stolthet har jag i varje fall kvar. Dessutom är det inte längre mycket nyheter efter alla nedskärningar som gjorts på deras redaktioner. Inköpt material som körs igenom i alla tidningar som Gota Media äger dominerar numera och det är jag inte intresserad av.

Det klingar falskt när Håkan Juholt och framförallt Johan Persson sjunger med i kören som beklagar nedläggningen av Östra Småland och Nyheterna tisdagens tidning. Båda var med och tog första spadtaget i det som skulle bli tidningarnas framtida grav. Håkan Juholt i ledningen för S-distriktet och Johan Persson som såg till att överföra den vinst som Östra Småland gjorde till socialdemokratiska partidistriktet innan hela rasket så småningom såldes av till Gota Media. Jag minns det väl eftersom jag vid den tidpunkten jobbade som reporter i Oskarshamn och skrev en kritisk artikel om förfarandet som tyvärr dåvarande chefredaktören Lennart Holmerin stuvade om och gjorde helt tandlös innan den publicerades, utan att byta ett ord med mig. När jag skrev artikeln försökte jag flera gånger få till en intervju med Johan Persson, men han överlämnade fegt mobilen till en annan person som förklarade att Persson var upptagen och inte kunde svara.

Sägas bör också att dåvarande vd:n Tomas Carlsson motsatte sig förfarandet och istället ville göra behövliga investeringar i företaget. Jag vill inte påstå att det hade räddat Östran och Nyheterna på lång sikt, för det krävs en annan mediapolitik. Men det hade i alla fall inte gjort situationen sämre. Dödsryckningarna började redan när Gota Media ändrade pressläggningstiderna så att Östran och Nyheterna som tidigare kunde leverera de färskaste nyheterna ha med sena nyheter i morgondagens tidning plötsligt blev sist. Stora nedskärningar och ständigt olika journalister gjorde det nästa omöjligt att tipsa om nyheter, vilket jag själv upplevde många gånger.

Det är sorgligt, sorgligt, sorgligt att tidningarna nu tystas för gott av krämarna på Gota Media. Inte minst den viktiga folkliga röst som Östran och Nyheternas insändarsida varit med Klas Palmqvist som insändarredaktör. Barometern och OT har ingen insändarsida värd namnet utan låter bara makthavarna tala. Helt i sin ordning antagligen i tidningar som ideologiskt hör hemma på den mörkblå högerkanten.

Sven Ström