Kultur

Dramatiskt, tragiskt och blodigt på 900-talet

Kultur Artikeln publicerades

Det har kommit ännu en bok om Uhtred, nu ålderman och åldrad man (60 år) på borgen Bebbanburg i Northumbria.

I vår tid är det borgen Bamburg i norra England, en plats väl värd ett besök, liksom ön Lindsfarne, Holy Island. Vem som egentligen äger ön, är Uhtred oklar över. Det kan vara Kyrkan, för på ön låg det kloster som norska vikingar plundrade och brände (samt dräpte värnlösa munkar). Vi som läst hela serien om krigare Uhtred kunde gärna tänka oss att han skulle sitta vid en varm brasa i sin borg. Men icke!

Året är 920 eller däromkring. I stället för att denna vinter sitta vid brasan har Uhtred ridit att befria den belägrade staden Ceaster (Chester) för han hade gett sin ed att skydda kungen av Mercia och eder är heliga. Efterhand står det klart att Uhtred blivit lurad att lämna sin väl befästa borg. Hotet kommer från norska vikingar, Sköll Grimmarsson vill bli Northumbrias kung. Han visar sällan nåd. Och då är det upplagt för blodiga strider och ideologiska uppgörelser mellan det hedniska och det kristna.

Bernard Cornwell kan mycket om den tid han skildrar och där han saknar kunskap fyller han i med fantasi. Det är så skickligt gjort som bara den kan åstadkomma, som vet så mycket att en intuitiv fantasi (inlevelse) skapar en helhet. Dramatiskt blir det. Inte så lite tragiskt heller. Det är i mängden av blodiga uppgörelser som England skapas. Så mycket avslöjar författaren, att det kommer fler böcker i serien. Kungarnas uppgörelser är inte slut ännu. Nya planer för andras död görs upp.

Böckerna om Uhtred läser jag, min dotter och mina barnbarn. Vad säger det om oss?

Bok

Vargens krig

Bernard Cornwell

Översättning: Leif Jacobsen

(Bazar)

Visa mer...