Kultur

En hemsk och fruktansvärt viktig bok

Kultur Artikeln publicerades

Två erfarna journalister på Aftonbladet tar upp närarelations-morden på kvinnor i Sverige under 2000-talet. 299 kvinnor har dödats av sin man, ex-man eller pojkvän sedan 1 januari 2000.

72 hade lämnat eller var på väg att lämna mannen när de dödades.

77 kvinnor hade tidigare hotats och misshandlats.

114 dödades i sitt hem, 44 av dem i sin egen säng.

126 barn har förlorat sin mamma. 51 av barnen bevittnade mordet på mamman. Minst sju barn hittade sin döda mamma.

Kerstin Weigl och Kristina Edholm har gått djupare i statistiken och ser – människor. Men när de läser igenom utredningsmaterialet ser de besinningslösa, gränslösa brott där kvinnor slaktats, skändats, styckats. Det är, menar författarna, inte riktigt ”vanliga mord” vi talar om. Jag förstår det så, att de två journalisterna gjort den sammanställning som inte tidigare gjorts och jag blir häpen.

Att dessa kvinnor inte orkat bryta upp ur bokstavligen livsfarliga relationer står helt klart. Vad hade samhället kunnat göra? Några socialsekreterare och poliser hade bättre bort förlita sig till sina professionella intuitioner. Några byråkrater hade kunnat gå bortom statistiken och fått se vad Weigl och Edholm berättar. Grannar som hört skriken och bråken kanske inte skulle höjt ljudet på tv:n för att slippa höra. Det där som sägs om MPA är inte då dumt. Med Personligt Ansvar. Detta sagt, menar jag, upprörd efter läsningen, att det måste ställas politiska krav. Kvinnofriden stiftades i detta land på Birger Jarls tid. Det var 1200-tal och kristendom, jag påminner i förbigående. Kvinnofrid är verkligen en politisk fråga, en fråga för alla och sannerligen inte mest en fråga för kvinnor.

Allt är förfärande. Så många blir offer och de efterlevande ska alltså hantera sina trauman ett helt liv. De sista som varit med (barnen) kommer att berätta vad de varit med om på sin ålderdom, det vill säga i nästa århundrade. Fyraåringen sa till mamman: ”Öppna inte dörren, han är ond.” Mamman svarade. ”Gumman, älskling, han är inte ond, ingen är ond.” Sedan kom mannen in och mördade henne.

Läs den vämjeliga men viktiga boken och prata om den med många.

Bok

I händelse av min död

Kerstin Weigl och Kristina Edholm

(Natur & Kultur)

Visa mer...