Insändare

Ett faktum att män är våldsammare

Insändare Artikeln publicerades

Jag älskar insändarsidorna i Östra Småland/Nyheterna. Här får man de mest fantastiska åsikterna klargjorda av våra gräsrötter.

Sällan ser man dock sådana som “Mamma till fyra vuxna söner” skrivit. Det är svårt att avgöra om hon försöker ironisera över sakernas tillstånd eller faktiskt menar allvar. Lite faktauppgifter behöver ”Mamma” nog få läsa i alla fall.

Miljarder vräks över kvinnoorganisationer, påstår hon. Låt mig då berätta att i budgeten för 2020 hade regeringen tagit bort 140 miljoner kronor till Kvinnojourerna i Sverige helt. Noll! Tack vare Centerpartiet och Liberalerna kom dock 100 miljoner med i den nya budgeten. En sänkning med 40 miljoner alltså!

För två år sedan hade Kvinnojouren i Kalmar (tror jag) satt upp en sjal på Västerbron för varje misshandlad kvinna i Kalmar det året. Det hängde över 200 sjalar där. Hur många hade det blivit om det handlat om män, misshandlade av sina kvinnor?

Lagar i Sverige ändras inte så att män kan dömas! Vår lagbok gäller alla, oavsett kön, ålder, sexuell läggning, etnicitet, osv, eller så, oavsett vad ”Mamma” än tror. Meningen “så att män kan dömas för knuffar och upplevda kränkningar” stör mig. Vilken värld lever hon i? Läs en bok som heter “I händelse av min död” så får kanske ”Mamma” lite andra perspektiv!

Det finns säkert våldsamma kvinnor, men Brås statistik visar rätt klart på att män är de större förbrytarna. Låt mig därför presentera lite statistik.

Av 8.930 som dömdes till anstaltsvård var 673 kvinnor.

Till boja eller frivård dömdes 7.840 personer, 1.204 kvinnor.

Häktade satt 1 oktober 2018 exakt 2.000 personer, varav 112 var kvinnor.

Siffror från Brå och 2018!

Sedan vore det intressant att få veta vilka dessa miljarder är som ”Mamma” tycker vräks över kvinnoorganisationer? Hittar inget som bevisar den tesen. Var kan man få se fakta bakom ett sådant påstående? Svar emotses med spänning!

Att 886 män dog på grund av självmord mot “bara” 382 kvinnor (2018) övergår mitt förstånd att förstå relevansen av. Tror verkligen ”Mamma” att kön är något psykvården har som faktor för att göra sitt arbete? De jobbar så gott de kan! Det är jag fullständigt övertygad om. Det är nog helt andra faktorer som ger det resultat vi tragiskt nog måste se. Sedan kan man ju undra varför just detta ämne hamnade i insändaren?

Låt mig som avslutning berätta att bland andra Kalmar kommun faktiskt jobbar både för män och kvinnor i ett projekt som heter ”Alternativ till våld”. Jag hoppas att de lyckas i sina intentioner! Läs gärna på webben!

Kåre Eriksson, pappa till fyra vuxna söner